Nalewka z jeżyn.

Podążając jeżynowym szlakiem....

Dodany przez: msewka

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 2.73 z 22 głosów)

Składniki

  • 2 kg zdrowych, dojrzałych ale jędrnych owoców jeżyny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody

Przygotowanie

  1. Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem.Lekko ucisnąć.Odstawić w ciepłe miejsce na ok.4-5 dni aż puszczą dużo soku.Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus ,wymieszać i odstawić na 2 tygodnie.Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy.Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy.Przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje.
  2. Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę.
przetwory napoje nalewki alkohol.... jeżyny nalewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze