Młoda kapusta z zasmażką

Pyszna młoda kapustka z boczkie, warzywkami i zasmażką.

Dodany przez: koza54

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • *Mała główka młodej kapusty
  • *1kg boczku z kością
  • *3 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule (średniej wielkości)
  • *Przyprawy (ja dodaję: kostkę rosołową KUCHAREK, 2 łyżki stołowe wegety, pieprz, curry)
  • SKŁADNIKI NA ZASMAŻKĘ:
  • *Pół szklanki mąki
  • *1/3 masła
  • *sól

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE:
  2. Z boczku wykroić kość. Kapuste obrać z wierzchnich liści, podzielić na cztery połówki i pokroić w paski. Do dużego garnka wrzucić kość z boczku i pokrojoną kapuste. Nalać wody do poziomu kapusty. Gotować na małym ogniu aż kapusta po części zmięknie. Marchew i pietruszke obrać, opłukać i pokroić w talarki. Boczek pokroić w kostke. Cebule przepołowić na pół i pokroić w paski. Reszte składników dodać do gotującej się kapusty i przyprawić do smaku. Mieszać co jakiś czas. Gotować aż kapusta zupełnie zmięknie (trzeba często sprawdzać). 5 minut przed zdjęciem z gazu dodać zasmażkę.
  3. PRZYGOTOWANIE ZASMAŻKI:
  4. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąke i sczyptę soli. Podsmażyć na złocisty kolor. 5 minut przed odstawieniem kapusty z gazu dodać zasmażkę i zagotować ze wszystkim.
obiad boczek młoda kapusta zasmażka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze