Gołąbki z włoskiej kapusty

Przygotowanie: 1 godzina Oczekiwanie: 1 godzina Gotowanie: 45 minut Porcja: 50 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Gołąbki z włoskiej kapusty

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
50 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • główka włoskiej kapusty (1 kg)
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 3/4 szklanki prażonej kaszy gryczanej
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Całą główkę kapusty włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować 5 minut, podzielić na liście i ostudzić w misce z lodowatą wodą. Z dużych liści ściąć grube nerwy. Oprószyć solą i pieprzem.
  2. Grzyby umyć i moczyć 1 godzinę w 3/4 szklanki wody. Gotować w tej samej wodzie ok. 45 minut, osączyć. Wywar z grzybów uzupełnić wodą do objętości 1 i 1/2 szklanki, posolić, zagotować, wsypać kaszę i ugotować na sypko.
  3. Natkę opłukać, otrzepać z wody i posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Grzyby posiekać, dodać do cebuli i dusić ok. 5 min. Jajko ugotować na twardo i posiekać. Kaszę połączyć z cebulą, grzybami, natką, posiekanym jajkiem, wymieszać z surowym jajkiem i masłem, przyprawić.
  4. Farsz nałożyć na liście kapusty i ciasno zwinąć, formując gołąbki. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać łyżkę oleju, dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
  5. Gołąbki lekko obsmażyć na pozostałym oleju, ułożyć w garnku ciasno jeden obok drugiego. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
  6. Podawać z ziemniakami z wody okraszonymi zrumienioną cebulką.
obiad gołąbki kapusta pietruszka kasza gryczana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze