Kapuśniak z kiszonej kapusty

pyszny kapuśniaczek.............

Dodany przez: ewa zychewicz

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.07 z 30 głosów)

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 500 g kości z karkówki
  • 100 g selera ( korzeń )
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 3 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • maggi lub delikat w płynie

Przygotowanie

  1. Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu zdejmując powstałe burzyny.
  2. Kapustę obgotować w drugim naczyniu.
  3. Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
  5. Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.
  6. Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.
  7. Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
  8. Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.
  9. Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.
zupa kapuśniak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze