Łosoś ze szparagami

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 10–15 minut Porcja: 390 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Łosoś ze szparagami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
390 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 filety z łososia (po 20 dag)
  • po 10 dag ugotowanych szparagów białych i zielonych (ze słoika)
  • cytryna
  • 2–3 łyżki oliwy
  • pomidor
  • 1/2 pęczka koperku
  • po łyżeczce posiekanego tymianku i estragonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzyć, obrać ze skórki. Skórkę pokroić w cienkie paseczki. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.
  2. Z cytryny wycisnąć sok. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, pomidorami, ziołami, solą i pieprzem. Pokrojone szparagi polać połową sosu z pomidorami, wymieszać.
  3. Filety z łososia oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować w pozostałym sosie. Smażyć 2–3 minuty z każdej strony. W ostatniej chwili dodać skórkę cytrynową.
  4. Przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego i piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną rybę podawać na łożu z pomidorów wraz ze szparagami.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
ryby Walentynki szparagi obiad kolacja łosoś tymianek łosoś ze szparagami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze