Pieczony łosoś z ziemniakami

Filety z łososia i ziemniaki - wszystko upieczone w piekarniku.

Dodany przez: Marek_WY

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 6 głosów)

Składniki

  • filety z łososia - po jednym na osobę
  • nieduże ziemniaki - po kilka na osobę
  • koperek - pół pęczka
  • masło - po kilka plasterków na filet
  • cytryna - do skropienia łososia przed i po pieczeniu
  • oliwa - łyżka, do posmarowania blaszek
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka ziół do ziemniaków (wg własnego gustu)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, jeśli zbyt duże - pokroić, obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Lekko wstrząsnąć przykrytym garnkiem, żeby powierzchnia ziemniaków lekko się 'zmechaciła' (będą lepiej chłonąć tłuszcz, przyprawy i w efekcie po upieczeniu skórka będzie gruba i chrupiąca).
  2. Rozgrzać piekarnik do ok. 180C-200C.
  3. Wyłożyć ziemniaki na blaszkę z wyższym brzegiem, polać oliwą (jeszcze lepiej - roztopionym gęsim tłuszczem), posypać przyprawami, solą, lekko wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut albo aż skórka osiągnie złotobrązowy kolor.
  4. Filety z łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wyłożyć (skórą na dół) na blaszce wysmarowanej oliwą. Skropić obficie sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, położyć na wierzchu cienkie plasterki masła.
  5. Kiedy ziemniaki w piekarniku będą prawie gotowe - przełożyć je na niższą półkę piekarnika a na wyższej umieścić blaszkę z łososiem. Piec ok. 10-15 minut.
  6. W tym czasie posiekać pęczek koperku.
  7. Sałatę (a jeszcze lepiej mieszankę sałat) doprawić oliwą, octem winnym lub balsamicznym, solą i pieprzem.
  8. Na talerze przybrane mieszaną sałatą wykładać filety z łososia, posypać je koperkiem, obłożyć pieczonymi ziemniakami. Serwować z ćwiartkami cytryny.
ryby obiad kolacja łosoś ziemniaki pieczone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze