Łosoś ze szparagami pod ciastem filo

Ciasto filo jest pyszne i chrupiące, ale wymaga dodania sporej ilości masła - w przeciwnym wypadku będzie suche i twarde. Wypróbuj przepis na łososia ze szparagami pod ciastem filo.

Dodany przez:

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego
  • 4 filety świeżego łososia
  • 50 dag zielonych szparagów (mrożonych lub ze słoika)
  • cytryna
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag ciasta filo
  • 1/2 szklanki roztopionego masła

Przygotowanie

  1. Do wrzącego bulionu wkładamy kawałki łososia i gotujemy ok. 2 min, wyjmujemy, osączamy. Do tego samego bulionu wrzucamy nierozmrożone szparagi i gotujemy ok. 10 min (tych ze słoika nie gotujemy), osączamy, dzielimy na mniejsze kawałki.
  2. Z ryby usuwamy ości i także dzielimy na mniejsze kawałki.
  3. Z wyszorowanej cytryny ścinamy zest (wiórki) i mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Rybę i szparagi mieszamy z przygotowanym sosem i wkładamy do 4 naczyń żaroodpornych.
  5. Z rozmrożonego w lodówce ciasta wycinamy 4 krążki wielkości wierzchu naczyń do zapiekania i każdą porcję szczelnie zaklejamy. Ciasto smarujemy roztopionym masłem. W każdym kawałku ciasta robimy otworek, aby w czasie pieczenia wydostał się na zewnątrz nadmiar pary. Pieczemy 12–15 min w temp. 180°C.

Wskazówki

Ciasto filo: chrupkie przy każdym kęsie, kruszy się i rozsypuje na okruszki, cieniutkimi warstwami otula nadzienie i pachnie masłem. Można mu nadawać różnorodne formy, piec lub smażyć, podawać na ciepło albo na zimno. Kupujemy gotowe, mrożone, zwinięte w rulon. Domowe nigdy nie wyjdzie tak cienkie i tak równe.

pieczony łosoś łosoś ze szparagami łosoś w cieście zapiekana z łososiem zapiekanka z rybą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy