Łosoś ze szpinakiem

Przygotowanie: 10 minut Zapiekanie: 15- 18 minut Porcja: 483 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Łosoś ze szpinakiem

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
483 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 50 dag filetów łososia
  • 45 dag mrożonych liści szpinaku
  • cebula
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki i masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki startego chrzanu
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 kromek pieczywa tostowego
  • cytryna
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Łososia pokroić na paski o szerokości 4 cm, oprószyć solą i pieprzem. Szpinak posiekać. Cebulę obrać i posiekać, wymieszać ze szpinakiem i poddusić na łyżce masła, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  2. ■ Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę i stale mieszając rozprowadzić ją mlekiem. Zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami, chrzanem, skórką otartą z cytryny oraz sokiem z cytryny. Kromki chleba przekroić na pół w trójkąty.
  3. ■ 1/3 sosu wlać do natłuszczonej formy żaroodpornej (25 x 20 cm). Dachówkowo układać szpinak, rybę i chleb. Całość polać resztą sosu. Przykryć folią aluminiową.
  4. ■ Zapiekać około 15–18 minut w temperaturze 190°C. Udekorować plasterkami cytryny.
ryby kolacja łosoś szpinak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze