Kociołek czyli "pieczonki"

Standardowo potrawe wykonuje się w takim żeliwnym kociołku na ognisku .

Dodany przez: Goplana

Kociołek czyli "pieczonki"

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

Składniki

  • 2 kg ziemniakow
  • 0,5 kg kiełbasa zwyczajna
  • kawałek boczku ( opcjonalnie )
  • 4 duże cebule
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • liscie białej kapusty
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry .Kielbase kroimy w kostke, jesli chcemy mozemy dodac boczek pokrojony tak samo.Cebulę kroimy w piórka lub kostke - jak kto woli.
  2. Naczynie w ktorym bedziemy przygotowywac danie wykładamy liścmi białej kapusty - wystarczy jedna warstwa. Na spod wysypujemy troszke kiełbasy i/lub boczku , na to ziemniaki , pozniej cebulę i tak warstwami układamy wszystkie składniki. Na kazde "pietro" dodajemy przyprawy, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.Wierzch przykrywamy liściem kapusty. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach tak dlugo az ziemniaki beda miekkie, pamietaac o tym by od czasu do czasu calosc delikatnie przemieszac sciagajac uprzednio wierzchni lisc kapusty. Dodam tylko ze ta kapusta nie jest składnikiem koniecznym.
  3. P.S. Jesli w naczyniu zbierze sie duzo "sosu" ( zdarzyc sie tak moze gdy np kiełbaska jest bardzo tlusta , wiele zalezy tez od ziemniakow ) na jakies 10 minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika mozemy zdjąc pokrywe z naczynia.
  4. Danie proste, sycące, z piwkiem stanowi nierozłączną pare :)
obiad kolacja pieczonki ziemnieki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze