Barszcz czerwony z ziemniakami

Dobra i pożywna zupka.

Zupybarszcz czerwony

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 186 głosów)

Składniki:

  • Marchew -250 g
  • Pietruszka -100 g
  • Seler -50 g
  • Por -100 g
  • Buraki czerwone -1,50 kg
  • Mąka -50 g
  • Śmietana -200 g
  • Cukier -30 g
  • Ziemniaki -2 kg
  • Kwasek cytrynowy
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa
  • umyć
  • obrać
  • opłukać
  • zetrzeć na tarce
  • zalać wrzącą wodą
  • dodać ziele angielskie
  • liść laurowy i gotować.
  • Ziemniaki umyć
  • obrać
  • opłukać
  • pokroić w kostke
  • dodać do przygotowanych warzyw i ugotować.
  • Buraki obrać
  • opłukać
  • pokroić w plastry
  • zalać wodą i ugotować.
  • Pod koniec gotowania zakwasić kwaskiem cytrynowym
  • odcedzić.
  • Wywar z buraków dodać do włoszczyzny z ziemniakami.
  • Śmietanę rozmieszać z mąką
  • następnie rozprowadzić niewielką ilościa gorącej zupy
  • dodać do zupy
  • doprawić do smaku cukrem i solą
  • zagotować
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy