Barszcz czerwony z ziemniakami

Dobra i pożywna zupka.

Dodany przez: Danusia19671

Barszcz czerwony z ziemniakami

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Marchew -250 g
  • Pietruszka -100 g
  • Seler -50 g
  • Por -100 g
  • Buraki czerwone -1,50 kg
  • Mąka -50 g
  • Śmietana -200 g
  • Cukier -30 g
  • Ziemniaki -2 kg
  • Kwasek cytrynowy
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. Warzywa, umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, zalać wrzącą wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostke, dodać do przygotowanych warzyw i ugotować.
  3. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać wodą i ugotować.
  4. Pod koniec gotowania zakwasić kwaskiem cytrynowym, odcedzić.
  5. Wywar z buraków dodać do włoszczyzny z ziemniakami.
  6. Śmietanę rozmieszać z mąką, następnie rozprowadzić niewielką ilościa gorącej zupy, dodać do zupy, doprawić do smaku cukrem i solą, zagotować
zupa ziemniaki śmietana buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze