Żurek z kiełbasą

Przepisy na Wielkanoc - żurek z kiełbasą. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 200 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Żurek z kiełbasą

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • cebula
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 80 dag ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 125 ml śmietany
  • 10 dag kiełbasy
  • majeranek, sól

Przygotowanie

  1. Przepis na pyszny żurek - idealne danie na Wielkanoc.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki.
  3. Warzywa włożyć do rondla, zalać 1 l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować 20 minut.
  4. Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na suchej patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
  5. Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować.
  6. Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Żurek podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki.
  7. Można być pewnym, że taki żurek zasmakuje prawie każdemu!
  8. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  9. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
mięso zupa kiełbasa zupy żurek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze