Żurek z kiełbasą

Ocena:

4.16 (225)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Przepis na żurek to idealne danie na Wielkanoc. Warto jednak sięgać po tę sycącą zupę zacznie częściej! Żurek z kiełbasą jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Świetnie rozgrzewa i ma bardzo charakterystyczny smak – w wersji dla najmłodszym można zmniejszyć ilość dodawanych do niego przypraw. Żurek jest potrawą staropolską. Idealnie sprawdzi się na uroczystych, rodzinnych obiadach. 

Składniki:

  • marchewka  1 szt.

  • seler  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • boczek wędzony  10 dag

  • ziemniaki  80 dag

  • czosnek  1 ząbek

  • zakwas  0.5 l

  • śmietana  125 ml

  • kiełbasa  10 dag

  • majeranek  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

Żurek z kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki.
    Warzywa włożyć do rondla, zalać 1 l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować 20 minut.

    wloszczyzna
  • Krok 2:

    Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na suchej patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
    Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować.

    cebula-skwarki
  • Krok 3:

    Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Żurek podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki.

    kielbasa

Porady

  • Żurek z kiełbasą to tylko jeden z najważniejszych punktów na Święta Wielkanocne i nie tylko. Polecamy inne świąteczne przepisy i inspiracje.
  • Żurek najczęściej przyrządza się z białej kiełbasy, można jednak zastąpić ją kiełbasą wędzoną. Można je podać do zupy surowe, ugotowane w wywarze warzywnym lub podsmażone na patelni.
  • Żurek – przepis ten kojarzy się między innymi ze smakiem majeranku. Co jeśli jednak ktoś nie lubi tego aromatu? Żurek będzie równie dobrze smakować z oregano!
  • Smak zupy świetnie wzbogaci łyżka chrzanu. Żurek będzie wtedy ostrzejszy.
  • Jeśli do zabielania zupy jest wykorzystywana kwaśna śmietana należy pamiętać, aby podnieść jej temperaturę przed dodaniem jej do żurku. Można to zrobić mieszając śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, a następnie dopiero przelanie całości do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zważy. 
  • Żurek najczęściej podaje się z plastrami kiełbasy, jajkiem ugotowanym na twardo i majerankiem. Sprawdź, jak ugotować idealne jajko na twardo 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić żurek z białą kiełbasą?

Jak to w daniach kuchni staropolskiej bywa – musi być tłusto i sycąco. Te określenia dobrze opisują zupę żurek. Przepis na nią jest dość prosty, jednak przygotowanie domowego żuru jest czasochłonne – zajmuje nawet tydzień. Jeśli jednak zależy nam na czasie bez problemu można wykorzystać gotowy żur kupiony w sklepie. Przepis na żurek zaczyna się od przyrządzenia warzywnego bulionu. Na osobnej patelni wytapia się boczek i szkli cebulkę, które należy dodać do zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Pod koniec gotowani zupy należy wlać żur ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia. Żurek najlepiej dobra pić czosnkiem, solą oraz sporą ilością majeranku.  

Gotową zupę podaje się z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo oraz z plastrami białej kiełbasy. Kiełbasę można podsmażyć na tłuszczu przed podaniem, aby wzbogacić jej smak.

Zakwas na żur

Zakwas na żur najczęściej można dostać w sklepach w szklanych butelkach. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby samodzielnie go przygotować. Żurek z takiego zakwasu będzie smakować wyśmienicie. Do przygotowania zakwasu potrzeba mąki żytniej razowej, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i ciepłej wody. Wszystkie składniki należy wymieszać, przykryć gazą i odstawić na 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Całość należy codziennie zamieszać. Przepis na żurek z domowego zakwasu niczym nie różnic się od tego sklepowego, jednak smak jest znacznie lepszy!

Pełen przepis na zakwas na żurek można przeczytać tutaj 

Ile kcal ma żurek z kiełbasą?

Ile kalorii ma żurek z kiełbasą? Jak zwykle przy liczeniu kalorii należy uwzględniać wykorzystane w przepisie produkty, dlatego podajemy tutaj tylko wyniki szacunkowe. Żurek jest bardzo zdrową zupą, która świetnie rozgrzewa i dostarcza energii na długie godziny. To wszystko dzięki zakwasowi żytniemu, który dodaje zupie sporej ilości węglowodanów. Jedna porcja żurku z jajkiem i kiełbasą waży około 380 gramów. Można przeliczyć, ze jest to koło 400 kcal na porcję. Miska czystego żurku, bez dodatków, to koło 150 kcal. Z kolej fani tradycyjnych potraw, którzy lubią zajadać zupę w chrupkim pieczywie powinni doliczyć do powyższych wartości jeszcze aż prawie 600 kcal za bochenek chleba o wadze 200 g.

Wielkanocne inspiracje

Żurek od zawsze kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. W Polsce jest to tradycyjna zupa podawana właśnie w te dni. Jakie inne potrawy warto podać w ten dzień? Na pewno królować na stole będą jajka, wędliny i pasztety. Żurek można zastąpić białym barszczem, a królem w śród ciast ponownie zostanie mazurek wielkanocny. Warto pamiętać, że wykorzystana w powyższym przepisie biała kiełbasa, to nie tylko przepis na Wielkanoc. Sprawdź, jakie inne dania można przyrządzić z jej dodatkiem. W to Święto na stole odnajdą się również weganie. Jeśli wiecie, że jeden z waszych gości nie je mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, może was zainteresować przepis na Wegańską Wielkanoc. Znajdziecie tak wskazówki, jak ugotować w 100% roślinny żurek na zakwasie. Kiedy wszystko w kuchni jest już gotowe, warto zainspirować się radami Anny Zięciowskiej, jak nakryć wielkanocny stół.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne