Kartoflak

Kartoflak... po prostu pychota!!! I te zadowolone buzie rodziny czy znajomych przy stole.

Dodany przez: chocolate20

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.38 z 8 głosów)

Składniki

  • 2 - 2,5 kg ziemniaków
  • 2-3 pętka ulubionej kiełbasy
  • 20-30 dkg wędzonego boczku
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach lub tak drobno jak na placki. Dodać mąkę, jajka, drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej.
  2. Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni (cebulę osobno). Dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.
  3. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 2 godzin, aż na wierzchu powstanie chrupiąca, rumiana skórka w temperaturze 180 stopni.
  4. Smacznego!
obiad kolacja zapiekanka zapiekanka ziemniaczana kartoflak babka ziemniaczana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze