Kluski żelazne

Kluski te przypominają smakiem pyzy ziemniaczane, są jednak o wiele łatwiejsze w wykonaniu:)

Dodany przez: s.belata

Kluski żelazne

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

Składniki

  • - 1,5 kg ziemniaków
  • - 1,5-2 szklanki mąki
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach;
  2. 2. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masa musi być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane);
  3. 3. Masę wkładamy łyżką na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut;
  4. 4. W celu sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie włożyć 1 łyżkę masy na wrzątek i obserwować czy się nie rozpada.
obiad kluski mąka ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze