KLUSKI LENIWE

Kluski leniwe-do lekkie i szybkie danie w sam raz na ciepłą kolację.

Dodany przez: gusia1000

KLUSKI LENIWE

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ser twaróg, tłusty lub półtłusty-1 kostka, 25 dag.,
  • mąka pszenna-2 kopiaste łyżki,
  • jajko-1,
  • tłuszcz do polania, np. masło-2 łyżki,
  • cukier kryształ-do smaku,
  • cynamon-do smaku,
  • sól do wrzątku,
  • mąka do obtoczenia ruloników-0,5 szklanki.

Przygotowanie

  1. Ser twaróg, 2 kopiaste łyżki mąki i 1 jajko wymieszać dokładnie w misce.
  2. Formować w dłoniach z masy wałek i przyklepać.
  3. Kroić po skosie na kwadraty i dobrze obtoczyć w mące.
  4. Gotować na wolnym ogniu w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut.
  5. Podawać ciepłe polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
  6. (Kopytka można też podawać w kształcie ruloników, jak jest na zdjęciu).
obiad przekąska kolacja wegetariańska dla dzieci jajko mąka cukier cynamon ser twaróg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze