Kluski łyżką kładzione

Prosty i smaczny przepis na szybki obiad.

Dodany przez: lexi27

Kluski łyżką kładzione

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.79 z 14 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki (szklanka 250 g)
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 2 szczypty soli
  • 30 dkg surowego boczku wędzonego
  • 1/2 pęczką szczypiorku
  • 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w drobną koste i podsmażamy goracym tłuszczu na złoty kolor.
  2. Szczypiorek myjemy i siekamy.
  3. Z mąki, jajek, soli i wody robimy łyżką stołową ciasto.
  4. Zagotowujemy w garnku około 2,5 litra wody i dodajemy 2 łyżeczki soli. Nad wrzącą wodą przechylamy miskę z ciastem i odrywamy łyżką po kawałku ciasta pamietając każdorazowo o zamaczaniu łyżi we wrzątku (wówczas ciasto nie będzie sie kleic do łyżki). Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  5. Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę,aż woda odcieknie. Następnie wrzucamy je na gorący usmażony boczek i mieszamy kilka razy, aż składniki się połączą. Smażmy około 5-10 minut.
  6. Klski podajemy na gorąco posypane szczypiorkiem.
jajka obiad boczek kluski mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze