Kluski ziemniaczane przycieraki

Pyszne kluseczki ziemniaczane,polecam:)

Dodany przez: Anullka

Kluski ziemniaczane przycieraki

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.57 z 7 głosów)

Składniki

  • 1½ kg ziemniaków
  • mąką (około 14 bardzo czubatych łyżek)
  • 1 jajko
  • sól
  • 20 dkg chudej kiełbasy lub boczku
  • 1 średnia cebulka
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki,umyć,zetrzeć na tarce,tak jak na placki,wylać na sito lub durszlak ,pod spód podstawiając czysty garnek.
  2. Gdy woda z ziemniaków dobrze odleci,zlać delikatnie płyn, krochmal który został na dnie garnka,zebrać łyżką i włożyć do ziemniaków.
  3. Dodać 1 jajko,mąkę,i wymieszać,ciasto ma być gęste i lekko odstawać od łyżki.
  4. Wstawić wodę, (Najlepiej w dużym garnku)posolić,wlać łyżeczkę oleju ,gdy woda się gotuje,maczamy łyżkę we wrzątku,i kładziemy łyżką kluseczki(wielkość dowolna) jak się będą lekko rozpadać, dodać jeszcze troszkę mąki.
  5. Gotować około 8 min od wypłynięcia.
  6. Boczek lub kiełbaskę, przesmażyć na łyżce oleju, razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką,polać kluseczki.
  7. Takie kluski robiła moja prababcia,babcia i robi moja mama,smakują również bez skwarek polane ,gotowanym gorącym mlekiem ,lub odsmażone na drugi dzień,polecam są wyśmienite.
  8. Smacznego
warzywa obiad jajko mąka ziemniaki skwarki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze