Kiszona kapusta w beczce

włąsna kapusta z beczki - żadna kapusta z supermarketu czy woreczka jej sie nie równa ;)

Dodany przez: bernika

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • kapusta poszatkowana (u nas na krajalnicy do chleba)
  • sól - 1,5-2,5 dkg na 1 kg kapusty
  • cebule (u nas 4)
  • 3 jabłka
  • liscie laurowe
  • ziele angielskie
  • koper
  • kminek
  • zdrowa czysta noga lub nawet dwie ;)

Przygotowanie

  1. Kapustę czyścimy z wierzchnich brudnych i nadpsutych liści. Głąby należy wykroić z
  2. kapusty. Kapustę szatkujemy. Grubość wiórów nie powinna przekraczać 2-4 mm. Na dno beczki wrzucamy jabłka. Poszatkowaną kapustę wsypujemy porcjami do beczki i dobrze ugniatamy albo ubijamy, aż do momentu wydzielenia się soku i usunięcia powietrza.
  3. W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami sól, i pozostałe przyprawy według
  4. upodobań: np kminek, liście laurowe, koper, nasion jałowca, cebulę. W czasie ubijania
  5. kapusty powinien wydzielać się sok. kapusta ma puszczac sok. Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki. Jeśli ilość soku okaże się niewystarczająca, należy dodać przegotowanej zimnej wody, osolonej w stosunku 1-2 dkg soli na 1 l wody.
  6. Na koniec kapuste przykrywamy liscmi kapusty, przywalamy czyms
  7. ciężkim, powinien byc np granitowy kamień, zakrecamy beczkę i odstawiamy do
  8. pomieszczenia o temperaturze 18-22 st.C na ok 10 dni. po tym okresie kapustę należy
  9. przenieść do pomieszczenia o temperaturze 8-10 st.C. w ciemne miejsce. Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro
  10. zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, w celu odprowadzenia nadmiaru gazów
  11. nadających gorzki i piekący smak kiszonej kapuście. Taka kapusta moze stac sobie przez cala zime i cieszyc nasze kubki smakowe :)
przetwory warzywa kapusta kiszona kisić
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze