Czerwona kapusta kiszona :

Kiedyś robiłam , potem nie wiem czemu przestałam .Teraz odszukałam przepis i znów zakisiłam

Dodany przez: Babciagramolka

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ziaren kminku
  • 1 szklanka przegotowanej wody

Przygotowanie

  1. Kapustę usiekać w bardzo drobne paseczki . Mocno wygnieść rękami by zmiękła .Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty. Posolić , posypać cukrem i kminkiem .Wlać wodę . Dokładnie wymieszać. Przełożyć do kamionki dobrze ugniatając . Przykryć talerzykiem ( takiej wielkości by wypełniał prawie całą powierzchnię kamionki ) . Talerzyk obciążyć ( ja stawiam litrowy słoik wypełniony wodą ).Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni .
  2. Zużyć na bieżąco na surówki – trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce , lub
  3. przełożyć w słoiki ( wychodzi ok. 3 litrowe ). Zakręcić i wekować przez 10 minut . Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją .
  4. Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia .
przetwory warzywa obiad wegetariańska kapusta kiszona surówki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze