Zupa krem z cukini z prażonymi płatkami migdałowymi i słonecznikiem

Wspaniała, szybka i pożywna zupa - może zastąpić cały obiad.

Dodany przez: watti

Zupa krem z cukini z prażonymi płatkami migdałowymi i słonecznikiem

Kremy

Czas przygotowania:
Kalorie:
700 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 średnia cebula
  • szklanka śmietanki (wystarczy 12%)
  • 10-15 dag sera pleśniowego rokpol
  • około półtorej litra rosołu (ewentualnie z kostki)
  • sól, pieprz
  • odrobina masła do podsmażenia cebuli
  • łyżka płatków migdałowych i słonecznika
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  1. Cukinie obrać ze skórki, pokroić na kostkę. Jeśli jest wystarczająca młoda nie trzeba usuwać nasion. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać cukinie, zalać rosołem i gotować około 10 minut. Dodać pokruszony ser rokpol oraz śmietankę, pogotować jeszcze 15 minut po czy wszystko zblenderować. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać w bulionówkach, posypać wcześniej uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi oraz świeżą natką pietruszki. Bardzo pożywne danie - z pewnościa może zastąpić cały obiad. Smacznego!!!
warzywa obiad zupa cukinia krem płatki migdałowe rokpol
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze