ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

To jest najpopularniejsza zupa. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele, ale nazwa zawsze ta sama.

Dodany przez: gusia1000

ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kwaśna śmietana 18 %-200 ml.,
  • 2 kostki rosołowe,
  • słoiczek swojskiego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub zamiennik- 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %,
  • mąka pszenna-2 łyżki,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól- do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi w płynie-do smaku,
  • 200 gram makaronu penne, lub innego-świderki, muszelki, nitki.

Przygotowanie

  1. Zupa :
  2. Warzywa-marchew, pietruszka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a cebulę na połowę.
  3. Włożyć to wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do 2 litrów wody i gotować do miękkości-15 minut.
  4. Potem wlać do garnka słoiczek własnego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub dać zamiennik 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %.
  5. Przecier lub koncentrat pomidorowy dawać, w zależności, kto lubi jaki kolor zupy.
  6. Do 200 ml. kwaśnej śmietany dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i wlać do wrzątku.
  7. (Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
  8. Dodać do smaku 2 kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
  9. Gotować do zakipienia.
  10. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
  11. Zupę można posypać zieleniną, tj.: koprem, lub pietruszką.
  12. Makaron :
  13. Wcześniej ugotować osobno makaron na pół-twardo i go odcedzić.
  14. Potem wyłożyć na talerz i zalać zupą pomidorową.
makaron obiad wegetariańska dla dzieci zupa zupa pomidorowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze