Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem to dla wielu smak dzieciństwa. Zupy polskie to klasyki, a wśród nich z pewnością wyróżnia się niezawodna zupa pomidorowa. Ile gospodyń, tyle patentów na to danie, ale nazwa zupa pomidorowa zawsze jest ta sama. A makaron? Część osób wybierze makaron typu świderki, inni muszelki, a jeszcze ktoś jajeczny. Sprawdźcie przepis, jak powstaje zupa pomidorowa z makaronem.

Zupyzupa pomidorowa

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 229 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Zupa pomidorowa z makaronem - gotowanie zaczynamy od przygotowania warzyw. Obieramy marchewki, pietruszkę, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a cebulę obieramy i kroimy na połowę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości-15 minut. Potem wlewamy do garnka słoiczek własnego przecieru pomidorowego - 350 gramów lub dajemy zamiennik 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %. Przecier lub koncentrat pomidorowy dodawać w zależności, kto lubi jaki kolor zupy.
  • 2.Do 200 ml śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i hartujemy wywarem, a następnie łączymy z zupą. Gotujemy do zakipienia. Zupę pomidorową z makaronem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Makaron gotujemy aldente i podajemy z zupą. Zupa pomidorowa z makaronem może być serwowana z dodatkiem zieleniny - natki, koperku.

Porady

Zobacz też: makaron domowy - przepis dla każdego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy