Krem z borowików

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 35 minut Porcja: 230 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Krem z borowików

Kremy

Czas przygotowania:
Kalorie:
230 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 60 dag świeżych borowików
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć grzyby, aż odparuje woda. Dodać cebulę, masło, doprawić i wymieszać.
  2. Włoszczyznę obrać, umyć, zalać bulionem, gotować pod przykryciem około 20 minut. Odcedzić wywar i połączyć go z grzybami. Gotować jeszcze 10–15 minut.
  3. Zdjąć z ognia, dodać 1–2 ugotowane marchewki, pietruszkę, zmiksować. Zabielić śmietaną, doprawić, wymieszać. Posypać natką. Podawać z grzankami.
grzyby zupa zupa grzybowa zupa krem krem z borowików
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze