Uniwersalne bułki hamburgerowe

Chrupiąca bułka własnej roboty to jeden z sekretów smacznego burgera.

Dodany przez:

Śniadania

Porcje:
8 sztuk
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 54 dag mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant (lub 28 g świeżych)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 7 dag masła
  • jajko
  • do posypania: sezam, siemię lniane, czarnuszka, ziarna słonecznika itd.

Przygotowanie

  1. Mieszamy przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier. Podgrzewamy mleko z wodą do temp. 45°C, dodajemy masło (odrobinę mleka zostawiamy do posmarowania bułek).
  2. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, wlewamy całość do suchych składników, dodajemy jajko, a następnie wyrabiamy przez 8 min mikserem, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
  3. Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 części. Formujemy spłaszczone kulki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 min.
  4. Gdy bułki podwoją swoją objętość, smarujemy je letnim mlekiem, a następnie posypujemy ulubionym składnikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 10–12 min.
  5. Autorzy: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezapasja.pl
burger bułka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy