Przepisy na pieczywo

9 kolekcji przepisów

918 przepisów

Pieczywo to nieodłączny element śniadań, towarzysz zup i gulaszy, a w wersji słodkiej i deserów. Uwielbiamy chrupiącą chlebową skórkę i delikatny miąższ świeżo upieczonego chleba, rozpływające się w ustach croissanty czy nieprzyzwoicie wręcz apetyczną i krągłą chałkę. Pieczywo wykorzystujemy na bardzo różne sposoby, jedząc zarówno w formie kanapek, jak i jako dodatek do różnych dań. Kategoria pieczywo jest tak szeroka, że w naszej galerii znajdziecie przepisy, które zainspirują każdego. W końcu chleb, bagietki i bułeczki można podać w bardzo różnych wersjach. Łączy je jedno – w każdej pieczywo jest pyszne!

Przepisy na pieczywo

Jakie pieczywo wybrać?

W piekarniach znajdziemy ogromny wybór pieczywa. Możemy wybrać na przykład chleb, czyli pieczywo najbardziej uniwersalne. Do wyboru będziemy mieli chleby żytnie, owsiane, razowe czy pszenne. Chleb żytni będzie wilgotny i lekko kwaskowy, ponieważ zwykle ciasto przygotowywane jest na bazie zakwasu. Dzięki temu dobrze się przechowuje i nie czerstwieje tak szybko. Z kolei najbardziej delikatnym pieczywem będzie pieczywo pszenne. Pieczywo pszenne jest lekkostrawne i ma jasny kolor.

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Z badań wynika, że najzdrowsze jest pieczywo ciemne. Pieczywo jasne powstaje z mocno oczyszczonego ziarna, które w tym procesie traci swoje cenne wartości odżywcze. Pieczywo ciemne, produkowane z całego ziarna, jest pełnowartościowe. Warto jednak pamiętać, że pieczywo powinniśmy dopasować do własnych potrzeb – jeśli na przykład nasz żołądek woli delikatne potrawy, wybierzmy raczej pieczywo pszenne. Z kolei osoby, które z różnych przyczyn unikają jedzenia glutenu, mogą znaleźć na sklepowych półkach pieczywo bezglutenowe, na przykład kukurydziane. My sugerujemy jednak, by pieczywo upiec samodzielnie w domu. Jest to prostsze niż się wydaje, a zapach pieczonego chleba rozchodzący się po pokojach to coś fantastycznego!

Chleb można urozmaicać na wiele sposobów – dodajcie do niego drobno pokrojony boczek lub kawałki sera, przyrządźcie chleb z kakao lub kawą.

Pieczywo – bagietki, bułeczki, croissanty

Pieczywo to jednak nie tylko chleb. Wspaniale smakują także różnego rodzaju bułki i bułeczki. Klasyczne kajzerki dobrze pasują na kanapki, podobnie jak bagietki. Bagietka, czyli francuskie pieczywo wymaga pewnej wprawy przy pieczeniu, ale efekt z pewnością was zadowoli. Bagietkę można też zapiec na przykład z masłem czosnkowym, serwować do makaronów czy owoców morza.

Innym wypiekiem rodem z Francji jest croissant. Francuzi słyną ze swojej wielkiej miłości do pieczywa. Pieczywo jest u nich traktowane z nabożnym szacunkiem, mają też duże wymagania w stosunku do piekarni – to właśnie dlatego rzadko pieką pieczywo w domu. Croissant to maślany rogalik, najczęściej serwowany z filiżanką kawy w porze śniadania. Przygotowanie go w domu nie jest aż tak trudne, ale ciasto francuskie wymaga długiego wałkowania – jeśli macie ochotę na domowe croissanty, spróbujcie!

Polecamy wam też spróbować swoich sił w innych wypiekach. Upieczcie bułki do burgerów, cebularze lub focaccię, czyli włoski placek, grubszy niż pizza. Warto także przygotować słodkie pieczywo – brioszki, chałki czy słodkie bułeczki sprawdzą się na śniadanie, ale i deser.

Jak przechowywać pieczywo?

Pieczywo najlepiej spożywać od razu po zakupie, kiedy jest świeże i pyszne. Zdarza się jednak, że kupimy go nieco więcej. Wtedy przechowujmy pieczywo w suchym miejscu, z dala od źródeł wilgoci. Dobrą opcją jest chlebak lub umieszczenie chleba w bawełnianym woreczku. Nie polecamy przechowywać pieczywa w foliowych workach – może zacząć pleśnieć.

Pieczywo możemy też mrozić. Zróbmy to od razu po kupieniu pieczywa. Im świeższe pieczywo zamrozimy, tym lepiej będzie smakować po rozmrożeniu. Pieczywo mrozimy w foliowych woreczkach, poporcjowane. Gdy będziemy chcieli je zjeść, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i podpiec w piekarniku lub rozmrozić w tosterze.

Jak odświeżyć pieczywo?

Pieczywo jest jednym z najczęściej marnowanych produktów spożywczych. Dlaczego? Zwykle bowiem kupujemy go za dużo, a kiedy sczerstwieje nie mamy na nie pomysłu. Dobrym sposobem jest wspomniane już mrożenie. Czerstwe pieczywo można też odświeżyć – lekko skropmy je wodą i upieczmy w formie zapiekanek lub grzanek. Możemy też przygotować pudding chlebowy, zrobić francuskie tosty, a w ostateczności, kiedy zabraknie nam pomysłów, zmielić wysuszone pieczywo na bułkę tartą.

Czym zastąpić pieczywo?

Pieczywo ma stałe miejsce w naszej kulinarnej kulturze. Jeśli jednak chcemy ograniczyć jego ilość w naszej diecie, musimy poszukać zamienników. Czym zastąpić chleb i bułki? Przede wszystkim warto zadać sobie pytanie, czy dania które zwykle jemy z chlebem, możemy zjeść bez niego. Może się bowiem okazać, że same w sobie będą wystarczające.

Alternatywami dla chleba są też płatki, na przykład owsiane czy jaglane. Możemy też przygotować zdrowe, pełnoziarniste tortille. Zamiast kanapek zjedzmy sałatkę lub zupę – jeśli chcemy, by te dania były bardziej pożywne, dodajmy do nich strączki. Pieczywo możemy łatwo ograniczyć, trzeba jednak chwili, żeby przyzwyczaić się do nowej diety. Korzystajcie z naszych pomysłów na dania, a jeśli sięgacie po pieczywo, wybierajcie to domowe.

Artykuły powiązane

wypiekacz do chleba
14.04.2020

Wypiekacz do chleba - zrobi pieczywo za ciebie!

Wypiekacz do chleba może wydawać się zbędnym gadżetem, ale jeśli raz go użyjecie, nie będziecie już mogli wyobrazić sobie bez niego życia. W czasach kiedy wracamy do pieczenia domowego chleba, taka maszyna z pewnością nam się przyda. Nie musicie mieć dużych umiejętności - ona zrobi wszystko za was! W cyklu Dobre rzeczy sprawdzamy, jak wybrać wypiekacz do chleba.

iStock-zakwas-na-chleb (1)
17.03.2020

Monika Walecka rozdaje zakwas na chleb. Działanie z potrzeby serca

Monika Walecka codziennie we własnej piekarni proponuje apetyczne bochenki chleba, kuszące bułki i rozkosznie smakujące drożdżówki. Po jej wypieki ustawiają się kolejki warszawiaków chcących zjeść chleb taki jak dawniej. Monika Walecka wyszła naprzeciw swoim klientom i zachęca ich do domowego pieczenia. Zobaczcie, co się za tym kryje.

mrozenie
15.03.2020

Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami

Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?

Książki o chlebie
14.03.2020

Chcesz upiec chleb? Te książki powinny znaleźć się na twojej półce

Pieczenie własnego chleba w domowych warunkach nadal uchodzi za niełatwą sztukę. Wbrew pozorom nie jest to jednak aż tak skomplikowane jak się wydaje. Zwłaszcza jeśli mamy dobrych nauczycieli - w cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy książki, które musicie mieć, jeśli chcecie zacząć swoją przygodę z przygotowywaniem pieczywa.

deker
05.03.2020

Tomasz Deker: Chleb to prosta rzecz

Piecze torty, rzeźbi w czekoladzie, a jego praliny są chlubą Sopotu. Dla nas przygotował jednak coś ekstra – receptury na wytrawne pieczywo, wspaniały chleb. Wszystkie godne naszych stołów. Tomasz Deker, doświadczony cukiernik i ekspert kulinarny, autor książki "Chleb" wydawnictwa Burda Książki, opowiedział Dorocie Filipkowskiej o swojej pasji do kuchni. Wywiad ukazał się na łamach magazynu "Moje Gotowanie".

chleb
15.12.2019

Monika Walecka: „Jestem chlebową aktywistką”

Koledzy nazywają ją chlebową muzą, sama myśli o sobie jako aktywistce poświęcającej się chlebowi. W poszukiwaniu idealnych bochenków zwiedziła wiele zakątków świata. Z pewnością pieczenie chleba jest dla niej rozkosznym działaniem na zmysły. W ramach cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Moniką Walecką, autorką bloga „Gotuje, bo lubi” i założycielką piekarni „Cała w mące”.

Chleb
07.11.2019

Domowy chleb – który będzie najzdrowszy?

Nie wyobrażamy sobie bez niego życia i jadamy codziennie, powinien więc być dobrej jakości. Upieczony z odpowiedniej mąki nie tuczy i wzmacnia odporność.

piekarnia-little
29.10.2019

Polski chleb w Nowej Zelandii. Ewa i jej wyjątkowa piekarnia

Chrupiąca skórka, miękki środek, cudowny zapach – to niektóre cechy, jakie powinien mieć dobry chleb, niezależnie od miejsca wypieku. I udowadnia to Ewa Adams, właścicielka piekarni Little Bread Loaf w Wellington w Nowej Zelandii. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o początkach przygody z wypiekaniem domowego chleba, drożdżówkach idealnych i... jakości mąki do pieczywa wszelkiej maści.

Francuskie pieczywo
02.10.2019

Francuskie pieczywo, czyli najlepsze piekarnie w Paryżu

Idealnie maślany croissant czy doskonale chrupiące pain au chocolat, czyli bułeczki z francuskiego ciasta z czekoladą? Stolica Francji obfituje w smaczne miejsca, gdzie możemy spróbować pieczywa o poranku, jak i słodkich propozycji popołudniu. Gdzie można odurzyć się już samym zapachem świeżo pieczonego chleba na zakwasie, a gdzie kupić najlepszą bagietkę? Eksperci French Touch podpowiadają kilka interesujących adresów w Paryżu, gdzie skosztujecie najlepszych francuskich wypieków.

Pasty do chleba - pasta jajeczna
11.05.2019

Pasty do chleba - proste przepisy nie tylko na śniadanie

Pasty do chleba to smarowidła, które chętnie podajemy na kanapkach, ale też na grzankach, krakersach czy plackach tortilli. Pasty do chleba mogą być w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy nasze sprawdzone przepisy na smakowite i proste pasty do chleba.