Bułki pełnoziarniste

Smaczne bułeczki

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.69 z 70 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Składniki (na ok. 8 bułek)
  • 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna i żytnia)
  • 300 ml wody
  • 7 g drożdży suchych/ 20g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka siemienia lnianego, 2 łyżki słonecznika, 2 łyżki pestek dyni + do posypania bułek

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki: miód, sól i ziarna. Ciasto zagnieść i uformować z niego kulę. Miskę wysmarować oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części (u mnie 8) i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 20 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki wodą i posypać ziarnami lekko przyciskając do ciasta.
  3. Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º C i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane.
  4. Bułki pochodzą z tej oto strony http://planeta-smaku.blogspot.co.uk/
sniadanie warzywa obiad przekąska kolacja wegetariańska chleb mąka bułki pieczywo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze