Tarta z gruszkami

Ocena:

4.27 (201)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tarta z gruszkami to sposób na szybki jesienny deser. Fantastycznie pasuje do kawy lub herbaty, ale sprawdzi się też jako poczęstunek na wyjątkowe okazje. Żeby ją wyczarować, potrzebujemy tylko kilku składników. Wypełnia ją lekka jogurtowa masa. Nie może zabraknąć w niej aromatycznych dodatków, takich jak cynamon i wanilia. Warto udekorować wypiek płynną czekoladą lub migdałami. Zobaczcie, jak zrobić tartę z gruszkami, która zawsze się udaje. 

Składniki:

  • masło  125 g

  • gruszki  500 g

  • mąka pszenna  250 g

  • cukier puder  110 g

  • jajka  2 szt.

  • żółtko  1 szt.

  • jogurt naturalny  180 g

  • cukier waniliowy  4 g

Tarta z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto kruche: do miski przesiewamy mąkę z łyżką cukru pudru (10 g). Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i żółtko. Wszystko zagniatamy w zwartą kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.

  • Krok 2:

    Pieczenie spodu: schłodzone ciasto rozwałkujemy i przekładamy do okrągłej formy do tarty (średnica około 27 cm). Nakłuwamy je widelcem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 10–15 minut. 

  • Krok 3:

    Nadzienie do tarty: miksujemy jogurt naturalny z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wylewamy krem na podpieczony spód. Gruszki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w plastry i układamy na masie jogurtowej, lekko je dociskając.

  • Krok 4:

    Tarta z gruszkami: pieczemy ciasto z nadzieniem przez 30 minut, do czasu, gdy wierzch z kremu i owoców lekko się skarmelizuje. Wystudzony deser możemy udekorować cukrem pudrem lub polewą z gorzkiej czekolady. 

Porady

  • Żeby tarta z gruszkami równomiernie się upiekła, najpierw podpiekamy sam spód, a dopiero potem zalewamy go masą i ponownie wkładamy do piekarnika. Dzięki temu, kruche ciasto będzie bardziej chrupiące. Dodatkowo przed wstępnym pieczeniem możemy obciążyć tartę kulkami ceramicznymi lub grochem, żeby się nie wybrzuszyła i nie skurczyła na obrzeżach.  
  • Prosta tarta gruszkowa będzie miała mniej kalorii, jeśli posłodzimy krem jogurtowy zdrowszym, naturalnym zamiennikiem cukru, na przykład ksylitolem lub stewią. Warto też zastąpić białą mąkę pszenną jej pełnoziarnistym odpowiednikiem. 
  • Jeśli chcemy zrobić bezglutenową tartę, do upieczenia kruchego spodu wykorzystajmy połączenie mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Sprawdzą się też gotowe mieszanki oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. 
  • Cukier waniliowy możemy zastąpić ekstraktem, aromatem lub esencją. Uzyskamy deser o wyraźnie wyczuwalnym aromacie, jeśli wykorzystamy nasionka świeżo wyłuskane z laski wanilii. 
  • W powyższym przepisie używamy świeżych owoców, ale poza sezonem można też wykorzystać gruszki w syropie lub z kompotu. Deser wyjdzie w takiej wersji równie smaczny i aromatyczny.  
  • Krucha tarta najlepiej wychodzi pieczona w niskiej formie ze stali nierdzewnej, ceramicznej lub aluminiowej. Dobrym rozwiązaniem są blaszki z wyjmowanym dnem, dzięki którym z łatwością można przenieść ciasto w całości na paterę. Jeśli natomiast chcemy przygotować eleganckie monoporcje na przyjęcie koktajlowe, możemy upiec niewielkie tartaletki z gruszkami. 
  • Tarta z gruszkami, podobnie jak każda szarlotka, świetnie smakuje podana z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną
  • Lubicie desery z jesiennych owoców? Wypróbujcie też przepis na pieczone gruszki
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta z gruszkami – dodatki 

Prosta tarta z gruszkami z kremem jogurtowym sama w sobie smakuje fenomenalnie, ale można ją urozmaicać ulubionymi dodatkami. Żeby miała jeszcze bardziej intensywny smak, do surowego ciasta kruchego możemy dosypać: 

  • szczyptę cynamonu lub inne przyprawy korzenne, które idą w parze z gruszkami, na przykład mielone goździki lub kardamon. 
  • odrobinę kakao – czekoladowa tarta gruszkowa to jesienne marzenie każdego łasucha. Wystarczy łyżka kakao, żeby zmienić barwę kruchego spodu i dodać mu charakteru. Żeby uzyskać podwójnie czekoladowy deser, warto też zrobić nadzienie z kremu ganache.  
  • mielone orzechy – część mąki pszennej można zastąpić drobno mielonymi migdałami lub orzechami laskowymi. To dobra propozycja dla miłośników diety keto. 

Krem do tarty z gruszkami można odmienić, dodając do niego solony karmel, masę kajmakową lub kilka łyżek ulubionej konfitury. Ciekawym składnikiem, który podkręci smak masy, jest także odrobina białego wina, koniaku, whisky lub brandy. Nie musimy się martwić o działanie alkoholu, ponieważ procenty wyparują podczas obróbki cieplnej, a w kremie zostanie tylko aromat. Smacznym deserem jest też tarta z gruszkami i budyniem lub mascarpone. Te warianty różnią się przede wszystkim strukturą. Masa z włoskiego serka będzie mocno kremowa, ale jednocześnie lekka, podczas gdy budyń oferuje treściwe i sycące wypełnienie.  

Tarta gruszkowa – przepis nie tylko na słodko 

Tarta z gruszką to danie, które można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Jej wytrawna wersja sprawdzi się na lunch, podwieczorek lub kolację, a także w postaci przekąski na imprezę. Przygotowanie takiej tarty jest banalnie proste. Wystarczy zrobić kruche ciasto (zamiast cukru pudru dodajemy szczyptę soli i ewentualnie suszone zioła) i wypełnić je masą na bazie jajek i śmietany, a na wierzchu poukładać plastry owoców. Prosta tarta gruszkowa jest doskonałym sposobem na czyszczenie lodówki z resztek. Do nadzienia możemy bowiem dodać:  

  • sery – sprawdzą się tu zarówno odmiany twarde, jak i miękkie, choć najczęstszym połączeniem, jakie spotkamy w książkach kucharskich, jest tarta z gruszkami i serem pleśniowym, takim jak brie lub camembert. Tym, którzy lubią nabiał o wyrazistym smaku i zapachu, z pewnością posmakuje też tarta z gruszkami i gorgonzolą. 
  • wędliny – może być to wędzony boczek wytopiony wcześniej w piekarniku lub na patelni, ale sprawdzi się też szynka dojrzewająca typu prosciutto lub serrano. 
  • orzechy – pasują zarówno do wersji na słodko, jak i wytrawnej. Najlepiej wykorzystać orzechy włoskie lub pekan.  
  • świeże zioła i przyprawy – takie jak tymianek, rozmaryn, natka pietruszki lub kolendra. Do masy jajeczno-śmietanowej warto dosypać szczyptę gałki muszkatołowej. Wytrawny wypiek można udekorować liśćmi szpinaku lub rukoli

Inne przepisy z gruszkami 

Szybka tarta z gruszkami to tylko jeden z setek pomysłów na wykorzystanie tych owoców. Zwykle przygotowujemy z nich wspaniałe desery i przetwory, ale to nie jedyne ich zastosowanie. Gruszki to także idealny dodatek do wytrawnych dań. Świetnie uzupełnią deskę serów i wędlin i podbiją smak mięsnych pasztetów. Będą ciekawym składnikiem sałatki. Warto udekorować nimi też pizzę, focaccię lub bruschettę.  

Jeśli chodzi o słodkie przepisy, gruszki idealnie pasują do wszystkich wypieków, zarówno tych z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, kruchego, jak i francuskiego. Na codzienny podwieczorek lub spotkanie rodzinne idealne będą na przykład: 

  • muffinki z gruszkami – idealny jesienny deser do kawy lub herbaty. Obowiązkowym dodatkiem do masy jest aromatyczny cynamon.  
  • ciasto czekoladowe z gruszkami – dla miłośników kakaowych wypieków, takich jak klasyczny murzynek. Deser wieńczą słodkie klapsy lub konferencje, które idealnie komponują się z puszystym ciastem. 
  • sernik z gruszkami – na kruchym cieście z cynamonem. Klasyczna masa serowa z mielonego twarogu uzupełniona jest aromatycznym imbirem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne