Tarta malinowa

Tarta z malinami to prosty, przepyszny i elegancki deser. Przepis na tartę malinową to zaledwie kilka składników, a efekt jest spektakularny. Jak zrobić tartę z malinami? Z czego przygotować krem? Ile piec kruchy spód? Zobaczcie wszystkie tajniki idealnej tarty z malinami. 

ciasto z owocamitartytarta z owocamikruche ciastoDeserydesery z owocami

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 185 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-1602664471.Na blacie wysypujemy mąkę, cukier puder i waniliowy oraz masło pokrojone na kawałki. Siekamy nożem. Później dodajemy jajko i zagniatamy. Gdy ciasto ma właściwą konsystencje, chowamy do lodówki na około 40 minut, zawinięte w folię spożywczą. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy na natłuszczoną formę i pieczemy 20 min w 200°C. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika i studzimy.
  • iStock-12530199492.Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy, następnie miksując dodajemy porcjami serek mascarpone. Przekładamy na upieczony i wystudzony spód, na wierzchu układamy maliny i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Porady

Tarta z malinami - przepis

Okazuje się, że ten efektowny deser jest całkiem prosty w przygotowaniu. Przepis na tartę malinową jest szybki i nie wymaga wielu składników. Prosta tarta z malinami to tylko masło, mąka, cukier, jajka, serek mascarpone i maliny. Te składniki można oczywiście modyfikować i wzbogacać innymi dodatkami, w zależności od naszych upodobań. Zamieniając kilka składników, możemy przygotowywać także tartę malinową w wersji bezglutenowej, bez cukru czy bez laktozy. Do ciasta możemy dodać też kilka łyżek kakao, aby uzyskać tartę czekoladową

Ciasto - tarta z malinami

Tarta z malinami może być przygotowana na bazie ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego, a nawet ciasta filo. Najczęściej jednak wybieramy tartę na kruchym spodzie. Jak zrobić tartę z malinami? Wystarczy zagnieść ciasto kruche z mąki, masła i cukru w proporcjach 3:2:1, czyli 300 g mąki na 200 g masła i 100 g cukru. Do tego dodajemy 2 żółtka i wszystko łączymy razem. Pamiętajmy, że kruche ciasto jest tym lepsze, im krócej je zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez 30 minut, a najlepiej nawet przez 4-5 godzin. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto i wyklejamy nim formę. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni. Musimy jednak na bieżąco kontrolować sytuację bo, jak wiadomo, każdy piekarnik jest inny. 

Krem do tarty z malinami

Tarta malinowa powinna być wypełniona pysznym nadzieniem. Można ją upiec z rozmaitymi kremami, na bazie śmietany, masła, kremowego serka, białej czekolady, czy budyniu. Krem do tarty z malinami musimy więc wybrać wedle własnych upodobań. Jeśli szukamy wariantu na szybko, prosta tarta z malinami powstanie przy pomocy serka mascarpone lub ricotty. Jeszcze prostszym i szybszym wyjściem są gotowe kremy w proszku. Jeśli jednak mamy ochotę na nieco bardziej skomplikowaną wersję, warto przygotować francuski krem patissiere na bazie żółtek, mleka, cukru i mąki. Niezależnie od wybranego kremu, tarta z malinami powinna chłodzić się w lodówce przed podaniem, aby krem stężał i nabrał właściwej konsystencji. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 50400 min.
nalewka malinowa
bardzo dobra

arturkowa

nalewka malinowa