Schab z żurawiną

pyszny urozmaicony schabik z żurawinką w musztardzie.

Dodany przez: madziarzeszow

Schab z żurawiną

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 20 dkg suszonych żurawin lub świeżych
  • 8 Sliwek np. węgierek
  • 3 łyżki musztardy
  • z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyzki oleju
  • 2 łyżki masła łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • pieprz cytrynowy
  • rozmaryn
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Musztardę wymieszaj z olejem, pieprzem cytrynowym. solą i igiełkami rozmarynu.
  2. Nasmaruj nią mięso ze wszystkich stron. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wrzącej wody i piecz w temp 160 stopni przez ok 40-50 minut , przewróc schab na drógą stronę i dopiecz do zrumienienia. Wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj jeszcze przez 10 minut.
  3. Rozpuść masłow rarnuszku. Włóż śliwki, wlej łyżkę octu balsamicznego, wymieszanego z łyżeczką brązowego cukru i dolej pół szklanki wody. Na małym ogniu gotuj kilka minut, aż śliwki lekko zmiękną. Dodaj żurawiny, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok 3-4 minuty.
  4. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, plane sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Osobno podawaj gorący sos żurawinowy.
  5. Najlepszymi dodatkami będą pieczone ziemniaki i gotowane warzywa.
mięso obiad kolacja schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze