Paluchy pizzowe

Ocena:

4.46 (145)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Paluchy pizzowe to pyszna przekąska na imprezę, wieczór z planszówkami lub kino domowe z przyjaciółmi. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do zup kremów i sałatek. Doskonale smakują maczane w oliwie, z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym. Drożdżowe paluchy z ciasta na pizzę zrobicie z różnymi dodatkami – w wersji wegetariańskiej lub mięsnej. A to wszystko w oparciu o podstawowy przepis na paluchy pizzowe z żółtym serem i ziołami prowansalskimi.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • drożdże  25 g

  • olej rzepakowy  30 ml

  • woda  250 ml

  • sól  5 g

  • cukier  5 g

  • ser żółty  80 g

  • ketchup  50 ml

  • zioła prowansalskie  15 g

Paluchy pizzowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: podgrzewamy wodę – ma być ciepła, ale nie może być gorąca.

  • Krok 2:

    Rozczyn drożdżowy: w miseczce mieszamy rozkruszone drożdże z ciepłą wodą (100 ml), cukrem i 3 łyżkami mąki (ok. 45 g). Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.

  • Krok 3:

    Wyrabianie ciasta: do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy i resztę wody. Dosypujemy sól i wlewamy olej. Zagniatamy ciasto w kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

  • Krok 4:

    Dodatki: ketchup mieszamy z ziołami prowansalskimi. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 5:

    Wałkowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część zostawiamy pod ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na stolnicy na prostokątny placek o grubości ok. 3 cm.

  • Krok 6:

    Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 7:

    Nakładanie sosu: na połowę ciasta nakładamy równomiernie pół przygotowanego sosu i posypujemy połową startego sera. Dodatki przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta.

  • Krok 8:

    Wycinanie paluchów: ciasto tniemy w poprzek na paski o grubości 2 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralę.

  • Krok 9:

    Pieczenie: paluchy pizzowe układamy na przygotowanej blasze w niewielkich odstępach (ok. 2 cm). Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 15 min. W tym czasie przygotowujemy drugą porcję przekąsek z pozostałych składników.

Porady

Paluchy pizzowe z dodatkami

Poniżej sprawdzone przepisy na bardziej urozmaicone wersje pizzowych paluchów:

  • z salami i mozzarellą – salami kroimy w paseczki i w tej formie układamy na sos pomidorowym. Posypujemy startą mozzarellą, a następnie składamy i wycinamy paluchy zgodnie z podstawowym przepisem,
  • z boczkiem – plastry boczku możemy również dać do środka lub owinąć nimi paluchy drożdżowe i w tej formie wstawić do pieczenia,
  • ze szpinakiem i żółtym serem – liście szpinaku trzeba wcześniej przesmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Warto dodać cebulę i czosnek. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, po czym nakładamy na połowę rozwałkowanego ciasta – już bez dodatku pomidorowego sosu. Przed złożeniem posypujemy żółtym serem.

Domowe sosy do paluchów pizzowych

Domowe przekąski mają dwie duże zalety, które sprawiają, że są lepsze od tych ze sklepu. Pierwsza to taka, że dokładnie wiemy, z jakich składników zostały przygotowane. A druga, że możemy przygotować ich dowolną ilość – więcej lub mniej w zależności od potrzeb i liczby gości.

W przypadku paluchów z ciasta na pizzę dobrze jest zadbać nie tylko o jakościowe składniki na ciasto i dodatki, ale także o sosy. Do przekąski doskonale pasują:

  • sos belgijski – na bazie majonezu, z dodatkiem cebuli i ketchupu,
  • serowy – podany w wersji na ciepło z dodatkiem roztopionego sera cheddar,
  • pieprzowy – na bazie majonezu i jogurtu, z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i oczywiście świeżo mielonego pieprzu,
  • czosnkowy,
  • lub sos BBQ.

Można także samodzielnie zrobić oliwę smakową, dodając do niej papryczkę chili, rozmaryn, bazylię lub kilka ząbków czosnku.

Paluchy pizzowe na obiad lub kolację

Jeśli gotujecie dla całej rodziny, a zwłaszcza dla małych kulinarnych krytyków, paluchy z ciasta na pizzę mogą być przyjemnym dodatkiem do codziennego posiłku. Fantazyjnie poskręcana przekąska z pożywnymi dodatkami, nawet największego niejadka zachęci do jedzenia. Paluchy doskonale pasują do różnych zup kremów:

A jeśli myślicie o wyjątkowej kolacji dla dwojga, dodajcie paluchy pizzowe do sałatki z arbuzem lub carpaccio z buraka.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Paluchy pizzowe z dodatkami

Poniżej sprawdzone przepisy na bardziej urozmaicone wersje pizzowych paluchów:

  • z salami i mozzarellą – salami kroimy w paseczki i w tej formie układamy na sos pomidorowym. Posypujemy startą mozzarellą, a następnie składamy i wycinamy paluchy zgodnie z podstawowym przepisem,
  • z boczkiem – plastry boczku możemy również dać do środka lub owinąć nimi paluchy drożdżowe i w tej formie wstawić do pieczenia,
  • ze szpinakiem i żółtym serem – liście szpinaku trzeba wcześniej przesmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Warto dodać cebulę i czosnek. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, po czym nakładamy na połowę rozwałkowanego ciasta – już bez dodatku pomidorowego sosu. Przed złożeniem posypujemy żółtym serem.

Domowe sosy do paluchów pizzowych

Domowe przekąski mają dwie duże zalety, które sprawiają, że są lepsze od tych ze sklepu. Pierwsza to taka, że dokładnie wiemy, z jakich składników zostały przygotowane. A druga, że możemy przygotować ich dowolną ilość – więcej lub mniej w zależności od potrzeb i liczby gości.

W przypadku paluchów z ciasta na pizzę dobrze jest zadbać nie tylko o jakościowe składniki na ciasto i dodatki, ale także o sosy. Do przekąski doskonale pasują:

  • sos belgijski – na bazie majonezu, z dodatkiem cebuli i ketchupu,
  • serowy – podany w wersji na ciepło z dodatkiem roztopionego sera cheddar,
  • pieprzowy – na bazie majonezu i jogurtu, z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i oczywiście świeżo mielonego pieprzu,
  • czosnkowy,
  • lub sos BBQ.

Można także samodzielnie zrobić oliwę smakową, dodając do niej papryczkę chili, rozmaryn, bazylię lub kilka ząbków czosnku.

Paluchy pizzowe na obiad lub kolację

Jeśli gotujecie dla całej rodziny, a zwłaszcza dla małych kulinarnych krytyków, paluchy z ciasta na pizzę mogą być przyjemnym dodatkiem do codziennego posiłku. Fantazyjnie poskręcana przekąska z pożywnymi dodatkami, nawet największego niejadka zachęci do jedzenia. Paluchy doskonale pasują do różnych zup kremów:

A jeśli myślicie o wyjątkowej kolacji dla dwojga, dodajcie paluchy pizzowe do sałatki z arbuzem lub carpaccio z buraka.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne