Stockfood
4.41 (184)
Paszteciki z pieczarkami znikają w kilka chwil po wyjęciu z piekarnika. Nic w tym dziwnego, bo najlepiej smakują świeżo upieczone i jeszcze ciepłe. Na wigilijnym stole goszczą w towarzystwie czerwonego barszczu. Dla wielu osób jest to więc zestaw, bez którego nie wyobrażają sobie tej wyjątkowej kolacji. Z naszego przepisu dowiecie się, jak najłatwiej zrobić paszteciki drożdżowe z pieczarkami.
mleko 150 ml
drożdże 20 g
cukier 5 g
mąka pszenna 450 g
masło 150 g
jajka 3 szt.
sól 5 g
olej rzepakowy 20 ml
cebula 1 szt.
pieczarki 500 g
natka pietruszki 0.25 pęczka
pieprz 5 g
bułka tarta 15 g
czarnuszka 20 g
Rozczyn drożdżowy: mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe (ale nie może być gorące). Do osobnej miski wkruszamy drożdże, wlewamy 50 ml mleka, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Ciasto na paszteciki z pieczarkami: w rondelku roztapiamy masło i przelewamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko i roztopione masło. Wbijamy 1 jajko, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie przyklejać się do rąk i ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Farsz do pasztecików: na patelni podgrzewamy olej. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 min. Myjemy pieczarki i również kroimy je w kostkę. Wrzucamy je na patelnię i smażymy przez kolejne 5 min.
Zioła i przyprawy: siekamy natkę pietruszki i przesypujemy do farszu. Doprawiamy go szczyptą soli i pieprzu. Zdejmujemy z kuchenki do ostygnięcia.
Zagęszczenie farszu: gdy pieczarki lekko ostygną, dodajemy do nich rozkłócone jajko i bułkę tartą. Łączymy składniki łyżką.
Zwijanie pasztecików: gdy drożdżowe ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dzielimy je na pół. Jedną część kładziemy na stolnicę, a drugą zostawiamy pod ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Na placek nakładamy połowę farszu i rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając pustą krawędź o szerokości ok. 3 cm. Zwijamy ciasto wzdłuż w rulon, na koniec sklejając dobrze brzegi.
Krojenie ciasta na paszteciki: rulon kroimy ostrym nożem na grubsze plastry o szerokości ok. 5 cm.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy nasionami czarnuszki i wstawiamy do piekarnika na 20 min. W czasie pieczenia pierwszej partii przygotowujemy paszteciki z pieczarkami z drugiej porcji składników.
Porady
- Większe pieczarki należy obrać. Jeśli są małe i czyste, wystarczy je umyć.
- Nie musicie kroić pieczarek w bardzo drobną kostkę – podczas smażenia woda z nich odparuje i zmniejszą swoją objętość.
- Do posypania pasztecików z pieczarkami można użyć nasion, np. sezamu lub kminku.
- Ciasto na paszteciki z pieczarkami można zrobić również na bazie suchych drożdży – wtedy dodajemy je bezpośrednio do mąki, pomijając pierwszy krok. Na tę porcję potrzebujemy 7 g drożdży instant. Całe 150 ml ciepłego mleka dodajemy bezpośrednio do ciasta.
Jak najbardziej – świeże, ale ostudzone już paszteciki wystarczy przełożyć do szczelnych woreczków, np. zamykanych strunowych lub pojemników do mrożenia. Najlepiej podzielić je na takie porcje, które będą nam potem potrzebne na jeden posiłek. Ciasto drożdżowe można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące.
Paszteciki z pieczarkami można rozmrozić bezpośrednio w piekarniku. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Wytrawne drożdżowe bułeczki nadziewane pieczarkami są nie tylko doskonałe do czerwonego barszczu, ale także do innych zup na bazie bulionu:
Paszteciki z pieczarkami świetnie sprawdzają się również jako przekąska na domówce, podawane z sosem serowym, koperkowym lub czosnkowym.
Z naszego przepisu możecie wykonać paszteciki także w innych kształtach:
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.