Nalewka z jarzębiny

Przygotowanie: 5 tyg.

Dodany przez: mojegotowanie

Nalewka z jarzębiny

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 30 dag owoców jarzębiny
  • 3 suszone śliwki bez pestek
  • 10 rodzynek
  • 1 daktyl
  • łyżka cukru
  • 100 ml spirytusu
  • 800 ml wódki
  • 100 ml brandy

Przygotowanie

  1. Świeże i suszone owoce opłukać, osączyć, pokroić, włożyć do naczynia, dodać cukier i zalać spirytusem.
  2. Odstawić na 4 tygodnie.
  3. Ekstrakt zlać, owoce zalać wódką i odstawić na 3 dni.
  4. Zlać wódkę z owoców, połączyć z ekstraktem i brandy.
  5. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
  6. We wrześniu dojrzewają owoce, które nie nadają się do jedzenia, ale są znakomite na nalewki.
napoje nalewki jarzębina bakalie nalewka brandy alkoholowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze