Nalewka z ciemnych winogron

zdrowa i smaczna

Dodany przez: Joanna 55

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 1.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 2 kg ciemnych winogron ogrodowych
  • 1,5 kg drobnego cukru, to zależy jak słodkie są winogrona, można dać mniej
  • 1 litr wódki
  • 0,5 litra spirytusu 96%
  • 4 gożdziki

Przygotowanie

  1. Owoce delikatnie ale dokładnie umyć. Oderwać je od gałązek i przełożyć do wysokiego naczynia. Zasypać cukrem i odstawić na dwa dni. Co jakiś czas lekko zamieszać, aby cukier się rozpuszczał a owoce rozgniatały i puszczały sok.
  2. Po dwóch dniach owoce zalać wódką i wrzucić gożdziki. Odstawić na 1 tydzień. Po tym czasie należy zamieszać w naczyniu i wlać spirytus. Odstawić znów na 2 tygodnie.
  3. Teraz należy zamieszać i przelać nalewkę z owocami przez sito. Wycisnąć lekko sok z owoców (nie przecierać) i przefiltrować całą nalewkę przez złożoną gazę .
  4. Przelać do butelek. Odstawić już tylko na trzy miesiące i można delektować się trunkiem.
  5. Zrobiłam wg przepisu znalezionego na blogu Moje Kuchcikowo
napoje winogrona cukier alkohol.... goździki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze