Kopytka kładzione z koperkiem i pieczenią cielęcą

Ocena:

4.53 (146)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Aromatyczną pieczeń cielęcą najlepiej podać z pysznymi kopytkami koperkowymi.

Składniki:

  • cielęcina  1 kg

  • jajka  4 szt.

  • masło  40 g

  • czosnek  3 ząbki

  • sok z cytryny  30 ml

  • mąka  215 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • ziele angielskie  4 szt.

Kopytka kładzione z koperkiem i pieczenią cielęcą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Udziec cielęcy: nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy na 2 godz.

  • Krok 2:

    Pieczeń: przekładamy mięso do brytfanny, smarujemy je łyżką roztopionego masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240°C. W czasie pieczenia polewamy stopionym masłem, a potem wytworzonym sosem z pieczenia. Gdy się zrumieni, oprószamy łyżką mąki. Obniżamy temp. do 200°C, dodajemy zgniecione ziele angielskie i dopiekamy mięso, często polewając sosem. Łącznie pieczemy ok. 50 min.

  • Krok 3:

    Ciasto na kluski: 2 łyżki masła ucieramy z żółtkami. Wsypujemy 200 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek i ubitą pianę z białek.

  • Krok 4:

    Gotowanie kopytek: kawałek ciasta wrzucamy łyżką na wrzącą osoloną wodę – jeżeli zacznie się rozpływać, to należy dodać jeszcze troszkę mąki. Gotujemy kopytka, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy. 

  • Krok 5:

    Podanie: pieczeń kroimy w cienkie plastry. Serwujemy z kluskami kładzionymi, warzywami z wody i sosem z pieczenia.

Porady

Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016 

Zobacz też: Pieczeń jagnięca faszerowana ziołami i orzechami makadamia

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne