Comber jagnięcy

Świąteczna pieczeń z jagnięciny

Dodany przez: irasek111

Comber jagnięcy

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
450 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 1/2 kg combra jagnięcego
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Mięso umyć dokładnie zimną wodą i dobrze osuszyć.Naciąć ukośnie z wierzchu na głębokość ok.2 cm.Przygotować marynatę z miodu wymieszanego z curry,sokiem z cytryny i olejem.Posmarować mięso dokładnie ze wszystkich stron,włożyć do miski,przykryć i odstawić do lodówki na 4 godziny.Piekarnik nagrzać do temp.200 st.C.Gruszki cienko obrać,przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.Połówki gruszek ułożyć obok siebie w żaroodpornej formie.Masło roztopić na patelni,uprażyć wiórki kokosowe na jasnozłoty kolor.Gruszki posypać uprażonymi wiórkami i cukrem.Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok.20 min.na złocisty kolor.Comber wyjąć z lodówki ułożyć na gorącym ruszcie piekarnika,piec ok 30-45 min,często obracając.W czasie pieczenia pędzlować mięso marynatą,w szczególności między nacięciami.Gruszki z wiórkami kokosowymi pozostawić w formie.Upieczony comber przełożyć do naczynia z gruszkami,pozostawić na spodzie jeszcze gorącego piekarnika przez ok.25 min,żeby sok z gruszek przeszedł do mięsa i rozszedł się wewnątrz równomiernie,sprawiając,że po pokrojeniu pieczeń pozostanie soczysta i aromatyczna.
mięso obiad pieczeń jagnięcina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze