Pieczony boczek

Sposób na pachnacy i smaczny boczek.

Dodany przez: bernika

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 3.42 z 45 głosów)

Składniki

  • boczek surowy ok 1,20 kg
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyzeczka przyprawy do mięsa (ja miałam meisznake do pieczeni)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • łyzeczka soli
  • 1 łyzeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca rozgniecione
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • olej lub oliwa

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy.
  2. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek i odkładamy dolodówki na co min 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180°C ok. 45-60 minut.Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. W trackie pieczenia mozna do niego dorzucic ziemniaczki i miec gotowy obiad.
  3. Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw mozna zmieniac w zaleznosci od upodobań. Można tez zrobic go w postaci rolady.
mięso obiad kolacja boczek ziola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze