Schab pieczony ze śliwkami

Smaczny zarówno na gorąco jak i na zimno - pieczony schab ze śliwką.

Dodany przez: Pyza

Schab pieczony ze śliwkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.59 z 22 głosów)

Składniki

  • ok, 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • 15-20 dkg śliwek suszonych bez pestek
  • do smaku: sól, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, majeranek,
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Schab kupuję, jak już wspominałam, z warkoczem i warstewką tłuszczu na wierzchu - mięso nie wysycha przy pieczeniu.
  2. Mięso myję i osuszam dokładnie a następnie nacinam ostrym nożem ze szpiczastym zakończeniem wbijając nóż z obu stron w środek - powstaje kieszeń w środku kawałka, w którą wpycham śliwki suszone - można użyć polskich wędzonych, ale te są bardzo aromatyczne i nie każdy je lubi. Można więc zastąpić je kalifornijskimi albo pomieszać oba rodzaje.
  3. mięso ze śliwkami natrzeć porządnie solą, czosnkiem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na noc a przynajmniej na 3 godziny.
  4. Potem skropić je olejem i ułożyć na blasze, warstwą z tłuszczykiem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C - po 30 min. obniżam temperaturę do 180 st. C a mięso podlewam wodą, ok.3/4 szkl. - piekę dalej ok. 1 godziny polewając sosem co 10-15 min.. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam przykryte folią aluminiową na co najmniej 15-30 min. albo do wystudzenia.

Komentarz redakcji

Schab ze śliwką to jeden z najbardziej lubianych pomysłów na pieczone mięso. Słodka suszona śliwka lub morela to idealny dodatek. Choć najczęściej przygotowuje się go na święta Bożego Narodzenia, schab ze śliwką warto przyrządzać także bez okazji - świetnie zastąpi kupowaną wędlinę.
mięso przekąska kolacja pieczeń schab śliwki suszone schab ze śliwką
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze