Pieczeń rzymska

Przygotowanie: 60 minut Porcja: 250 kcal Składniki na 12 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Pieczeń rzymska

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.11 z 18 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 80 dag wieprzowiny (karkówki lub łopatki) bez kości
  • 40 dag wołowiny bez kości (tez najlepiej z łopatki)
  • duża cebula
  • jajko
  • 4 łyżki tartej bułki lub sucha kajzerka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • cząber lub majeranek
  • łyżka sklarowanego masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i dorzucić do mięsa. Wszystko zemleć. Wbić jajko, wsypać tartą (lub namoczoną i odciśniętą) bułkę i natkę pietruszki. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i starannie wyrobić. Do masy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, niewielką ilość suszonych ziół. Jeśli masa wyszła zbyt ścisła, wmieszać w nią 2–4 łyżki wody.
  2. Na suchej desce rozłożyć duży arkusz pergaminu, posmarować klarowanym masłem, wyłożyć masę mięsną i uformować prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny. Lekko poruszyć papierem, formując mięso w rulon. Szczelnie owinąć go wolnymi bokami papieru i ostrożnie przełożyć do keksówki.
  3. Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 40–45 minut. Mocno rozchylić pergamin, rozsmarować na klopsie (pędzelkiem lub wypukłą stroną łyżki) śmietanę i piec odkryty jeszcze 15–20 minut, by pięknie się zrumienił. Podawać gorący, pokrojony w plastry, z ziemniakami i surówką.
  4. PAMIĘTAJ!
  5. Dobre mielone, to mięso świeże, aromatyczne, dość chude z niewielką ilością tłuszczu. Najlepiej zemleć je samemu lub poprosić o zmielenie mięsa w sklepie.
  6. Klops można wzbogacić, wkładając w środek jajka ugotowane na twardo. Uformowany klops można również zawinąć w płat kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta, posmarować roztrzepanym żółtkiem i upiec.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
wieprzowina mięso obiad pieczeń rzymska pieczeń wołowina tymianek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze