Ciasto z wiśniami

Ocena:

4.45 (196)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciasto z wiśniami to obowiązkowa pozycja na podwieczorek. Ucierany spód jest niezwykle puszysty i wilgotny. Dodatek kakao bardzo dobrze komponuje się ze smakiem słodko-kwaśnych owoców i sprawia, że wypiek efektownie się prezentuje. Z dumą przedstawiamy przepis na szybkie ciasto z wiśniami skromnie udekorowane cukrem pudrem. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • masło  200 g

  • jajka  5 szt.

  • cukier  165 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • kakao  15 g

  • wiśnie  1 kg

  • cukier puder  20 g

Ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić ciasto z wiśniami. Kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół.   

  • Krok 2:

    Wiśnie: dokładnie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Usuwamy pestki ręcznie lub za pomocą drylownicy. 

  • Krok 3:

    Ciasto: masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i studzimy. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miski z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie z nich puszysta masa, dolewamy cienkim strumieniem płynne masło. Delikatnie łączymy ją z suchymi składnikami za pomocą szpatułki.    

  • Krok 4:

    Pieczenie: wykładamy do foremki ¾ masy. Pozostałą część łączymy z kakao i przykrywamy nią pierwszą warstwę ciasta. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie. Pieczemy przez około 40–45 minut, do suchego patyczka. 

  • Krok 5:

    Podanie: wystudzone ciasto wiśniowe posypujemy cukrem pudrem za pomocą drobnego sitka.

Porady

  • Jeśli masa kakaowa jest zbyt gęsta, żeby rozprowadzić ją w foremce, wymieszajmy ją z dwoma łyżkami wody lub mleka. 
  • Niektórym miłośnikom słodkich wypieków może nie wystarczyć posypka z cukru pudru, dlatego polecamy także wilgotne ciasto z wiśniami i kruszonką. Do receptury trzeba wtedy dodać tylko jeden, prosty krok. Żeby otrzymać chrupiący dodatek, trzeba rozetrzeć mąkę pszenną z masłem i cukrem. Otrzymaną w ten sposób kruszonką posypujemy ciasto przed włożeniem go do piekarnika.    
  • Ucierane ciasto z owocami najlepiej przechowywać pod przykryciem, w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Powinniśmy je zjeść w ciągu 3 dni. Zwróćmy uwagę, czy nie jest narażone na działanie wilgoci, ponieważ wtedy na wierzchu może pojawić się pleśń.  
  • Wypiek na bazie masła jest niezwykle wilgotny i puszysty, ale możemy też zrobić szybkie ciasto z wiśniami na oleju rzepakowym lub kokosowym, a nawet na oliwie.  
  • Nasz deser świetnie smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy. Jeśli zastanawiacie się, jakie upiec ciasto na niedzielę, na przyjście gości lub podwieczorek w gronie najbliższej rodziny, szybki, wilgotny placek z wiśniami to strzał w dziesiątkę.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Inne przepisy na ciasto z wiśniami 

Najprostszy i najszybszy sposób na ciasto z owocami, to przyrządzenie spodu z ucieranego ciasta na bazie masła lub oleju. Żeby wypiek prezentował się doskonale, przy jak najmniejszym nakładzie pracy, połączyliśmy część masy z kakao. Przed wstawieniem foremki do piekarnika warto zamieszać brązowy wierzch za pomocą wykałaczki. Ciasta z wiśniami można jednak stworzyć na wiele innych sposobów, a oto niektóre z nich:  

  • Ciasto drożdżowe z wiśniami – klasyczne, puszyste, ze świeżymi, sezonowymi owocami i chrupiącą kruszonką. Przypomina czasy beztroskiego dzieciństwa.   
  • Kruche ciasto z wiśniami i beządla miłośników tart i tartaletek. Maślany spód i słodko-kwaśne owoce przykrywa puszysta, delikatna pianka.   
  • Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami – takie połącznie z pewnością przypadnie do gustu smakoszom warstwowych wypieków na specjalne okazje, takich jak tort czarny las lub mocno alkoholowy tort węgierski 
  • Szybkie ciasto z wiśniami i kremem – na przykład z włoskiego serka mascarpone lub słodkiej śmietanki i czekolady. Tym, którzy lubią waniliową masę w połączniu z puszystym spodem, polecamy także ciasto z wiśniami i budyniem
  • Ciasto z wiśniami i galaretką – słodka kostka na lekkim biszkopcie. To szybki i prosty wypiek, który warto wybrać, jeśli mamy do dyspozycji tylko mrożone owoce.  

Jakie wiśnie do ciasta są najlepsze? 

Latem polecamy wykorzystać świeże wiśnie prosto z drzewa lub kupione na targu. Trzeba je starannie wydrylować. Można to zrobić ręcznie, za pomocą specjalnej maszynki lub zwykłej słomki do napojów. Warto postawić na jak najsłodsze odmiany, ponieważ dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do ciasta z wiśniami zbyt dużo cukru. Inną możliwością jest wykorzystanie mrożonych owoców. Należy je wcześniej wyjąć na blat kuchenny, żeby odtajały. Pamiętajmy, żeby odsączać je przed użyciem z nadmiaru wody. Zimą warto skorzystać z owocowych przetworów, takich jak: 

  • wiśnie w syropie – mają esencjonalny smak i jędrną strukturę. Doskonale pasują do różnych puszystych wypieków, tortów i deserów na zimno. Uważajmy, żeby ciasto z wiśniami ze słoika nie stało się zbyt słodkie. Konieczne może okazać się zredukowanie ilości cukru w przepisie na masę.  
  • nalewka z wiśni – nie tylko możemy nią nasączyć biszkopt, ale także wykorzystać owoce, które poddaliśmy procesowi maceracji do stworzenia trunku. Pamiętajmy, że ciasto z wiśniami z nalewki jest deserem odpowiednim tylko dla dorosłych łasuchów. 
  • kompot z wiśni – wykorzystanie owoców z tych przetworów jest świetnym przykładem na wcielanie filozofii zero waste w życie domowej kuchni.  

Co można zrobić z wiśni? 

Sezon na wiśnie zaczyna się w połowie lipca i trwa do końca sierpnia. To świetny moment, żeby przygotować różnorakie przetwory na zimę, na przykład dżem z wiśni, konfiturę lub marmoladę. Te kwaskowe owoce dobrze komponują się z innymi produktami sezonowymi, takimi jak czereśnie, truskawki, agrest, porzeczka lub borówki. Można je łączyć w różnego rodzaju dżemach, likierach i nalewkach. Wiśnie można także wykorzystać w formie szybkiego przecieru do deserów na zimno, takich jak panna cotta lub parafait. Klasycznym coulis (lekkim sosem owocowym) można polać budyń, lody lub owsiankę.    

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne