Ciasto ''KUBUS"

Ciasto to jest wyśmienite a zarazem lekkie, każde podniebienie je zasmakuje...

Dodany przez: moniak11

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 18 dkg cukru
  • 18dkg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem Kubusiowo- budyniowy:
  • 1 litr soku marchewkowego- brzoskwiniowego-jabłkowego (''KUBUS'' lub "PYSIO")
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie waniliowe ( najlepiej niemieckie)
  • 1 kostka masła
  • Krem śmietanowy:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Żelatyna
  • Masa lukrowa:
  • 1 białko
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Sporządzenie biszkoptu:
  2. 1. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy same białka na sztywną piane. Do białek dodajemy cukier waniliowy i cukier i dalej miksujemy. Na sam koniec dodajemy żółtka i miksujemy aż do uzyskanie puszystej masy.
  3. 2. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia mieszamy i przesypujemy przez sito prosto do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. I wylewamy na formę. Piec w temperaturze 180 około 15 minut.
  4. Sporządzenie kremu kubusiowego:
  5. 1. 0,7 litra Kubusia wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  6. Do ciepłego soku wsypujemy cukier i mieszamy.
  7. 2. Do reszty soku wsypujemy budynie i mieszamy. Gdy sok w garnku zacznie się gotować, wlewamy do niego rozmieszane budynie i zagotowujemy.
  8. 3. Sciągamy z pieca i chwile odczekujemy by masa troszkę ostygła. Następnie dodajemy do niej masło. Masło ładnie się rozpuści, gdy masa będzie jeszcze ciepła.
  9. 4. Wymieszana ciepłą masę wylewamy na biszkopt i wyrównujemy powierzchnie.
  10. Sporządzenie masy śmietanowej:
  11. 1. Do wysokiej misy wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy.
  12. 2. Przygotowujemy wcześniej żelatynę zgodnie z proporcją podaną na opakowaniu.
  13. 3. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy do niej zimną żelatynę i miksujemy aż nam ładnie zgęstnieje.
  14. 4. Taką masę wykładamy na masę Kubusiową, i wyrównujemy powierzchnie.
  15. 5. Na masę śmietanową układamy petitki maczane w wódce ( jeden obok drugiego).
  16. A na sam koniec sporządzamy lukier ( białko ucieramy z cukrem pudrem do momentu gdy będzie się ładnie ciągnęło). I wylewamy je na sam wierzch.
deser ciasto biszkopt śmietana sok Kubuś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze