Ziemniaki, to składnik, z którego można zrobić nieskończoną ilość dań. Gotowane, smażone, pieczone, pod każą postacią smakują wyśmienicie. Są tak uniwersalnym produktem, że pasują zarówno do dań słodkich jak i słonych. Wystarczy odpowiednio je przyprawić, by całkowicie odmienić ich delikatny smak. Do naszych ulubionych dań z ziemniaków należą:

Wartościowe ziemniaki

Często panuje błędna opinia, że ziemniaki są tuczące. Nic bardziej mylnego. To dodatki takie jak śmietana, masło czy sosy podnoszą ich kaloryczność. Ziemniaki są źródłem cennych witamin i składników odżywczych, m.in. witaminy C, potasu czy błonnika, a dzięki zawartości wysokiej jakości białka mogą pomóc bilansować codzienną dietę. Kartofle bogate są również w węglowodany, które pozwalają odbudować rezerwy energii, a także – co ciekawe – korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Warto pamiętać, że większość cennych składników mineralnych i witamin zawartych w ziemniaku znajduje się tuż pod skórką. Chcąc zachować to, co najcenniejsze w ziemniakach, gotujcie je na parze. Jeśli gotujecie całe ziemniaki w wodzie, róbcie to w niewielkiej ilości płynu. Obrane kartofle wrzucajcie do wrzącej, lekko osolonej wody, dzięki temu szybciej się ugotują i zachowają więcej wartości odżywczych. Pamiętajcie też, by po obraniu nie trzymać ich zbyt długo w wodzie, tracą wtedy sole mineralne naturalnie w nich występujące.

Warto więc sięgać po ziemniaki jak najczęściej. Jedną z naszych ulubionych potraw jest zapiekanka ziemniaczana. Ma sporo zalet. To tylko kilka składników, chwila przygotowań, a reszta robi się sama w piekarniku. Na dodatek w jednym naczyniu mam przepyszny, aromatyczny obiad dla całej rodziny, a czasem zostaje jeszcze coś na drugi dzień.

Zapiekanka ziemniaczana z serkiem mascarpone

Ten przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy i nie ma szans, żeby coś nie wyszło. Najczęściej do zapiekanki przygotowuje się sos śmietanowy. My proponujemy dużo lepszy dodatek. To serek mascarpone. Jego delikatny smak, a jednocześnie gęsta konsystencja zapewnią, że sos będzie wyrazisty i dokładnie połączy się z innymi składnikami. Do przygotowania zapiekanki potrzebujecie:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 300 g boczku (może być parzony, ale bardziej aromatyczny będzie wędzony)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki ugotujcie w mundurkach. Pozostawcie do ostudzenia, a następnie obierzcie i pokrójcie w plastry o grubości 3-4 mm. Boczek pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie na patelnię, by lekko się podsmażył. Cebulę pokrójcie w drobne piórka i dorzućcie do boczku. Serek mascarpone przełóżcie do miseczki, wbijcie jajka i wymieszajcie, aż powstanie jednolita masa. Dodajcie do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie. Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i zacznijcie układać na dnie plasterki ziemniaków. Przesypcie je częścią podsmażonego boczku z cebulą i połóżcie kolejną warstwę ziemniaków. Na to ponownie boczek i całość przykryjcie plasterkami ziemniaków. Górę polejcie sosem z serka mascarpone. Wstawcie do nagrzanego piekarnika na 40 minut, by ziemniaki się ładnie przyrumieniły. Zapiekankę z powodzeniem można odgrzać na drugi dzień. Smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej, bo wszystkie składniki będą miały czas, żeby się przegryźć.

Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną?

Zapiekankę można jeść bez żadnych dodatków, bo w sama w sobie stanowi sycący posiłek. Jednak świetnymi dodatkami mogą być: