Kiedy kolejny raz musicie wymyślić coś na obiad dla całej rodziny, często do głowy nie przychodzi nic nowego. Na proponowane kopytka, kotlety mielone czy makaron z sosem pomidorowym domownicy kręcą nosem, że ciągle to samo. Co więc podać na stół, by się nie narobić, a żeby smakowało każdemu? Ten przepis może być strzałem w 10.

Ziemniaki nie takie zwykłe

Z pomocą przychodzą nasze ulubione i uniwersalne ziemniaki. Te popularne warzywa są źródłem cennych witamin i składników odżywczych, m.in. witaminy C, potasu czy błonnika, a dzięki zawartości wysokiej jakości białka mogą pomóc bilansować codzienną dietę. Ziemniaki bogate są również w węglowodany, które pozwalają odbudować rezerwy energii, a także – co ciekawe – korzystnie wpływają na nasze samopoczucie.

Z ziemniaków można przygotować niezrównaną ilość dań i dodatków. Zaczynając od placków ziemniaczanych, po kluski śląski, kotlety, sałatki ziemniaczane, czy zapiekanki. W każdej postaci smakują doskonale i nawet nie umiemy sobie wyobrazić, że mogłoby ich zabraknąć w kuchni.

Kluski leniwe z ziemniaków

Szukając kolejnych inspiracji z ziemniakiem w roli głównej znaleźliśmy przepis na kluski leniwe, ale nie z serem, ale właśnie z ziemniakami. Ich delikatna konsystencja i doskonały smak sprawiają, ze gdy zrobicie je w domu, znikną z talerzy szybciej, niż myślicie. Do ich przygotowania potrzebujecie:

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie, a następnie odcedźcie i przeciśnijcie przez praskę. Koperek drobno posiekajcie.
  2. W misce dokładnie wymieszajcie roztopione, wystudzone masło z 1 całym jajkiem.
  3. Dorzućcie przeciśnięte ziemniaki, koperek i całość wymieszajcie.
  4. Teraz dodajcie przesianą mąkę i zagniećcie ciasto, aż będzie mieć jednolitą masę.
  5. Z ciasta odrywajcie kawałki i utoczcie z nich wałek. Pokrójcie pod skosem na małe kawałki.
  6. Wrzucajcie na gotującą się, posoloną wodę.
  7. Gdy wypłyną, gotujcie 2-3 minuty.
  8. Przerzućcie ugotowane kluski do miski i okraście je masłem, żeby się nie skleiły.
  9. Podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Leniwe z ziemniaków na słodko

Jeśli chcecie podać te kluski na słodko, wystarczy zrezygnować z pieprzu, soli i szczypiorku i zastąpić je łyżką cukru, podwójną porcją masła i ulubionym dodatkiem. Może to być serek waniliowy, mascarpone, albo starte owoce. Pilnujcie tylko konsystencji, by kluski ładnie się lepiły.

Najlepsze przepisy z ziemniakami: