Mazurek to proste i pyszne ciasto, któremu nikt się nie oprze – jest kruchy, słodki i kolorowy. Chyba nie ma lepszego wielkanocnego wypieku niż chrupiący, maślany spód z kremem i bakaliami. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wyjątkowy smak skradnie serca gości przy świątecznym stole. Ciekawi jesteście, jak przygotować idealny spód? Czym go wypełnić? Poznajcie przepis na idealny mazurek wielkanocny.

Jak zrobić kruche ciasto na mazurek

Tradycyjny mazurek wielkanocny przygotowywany jest na niskim i bardzo kruchym cieście. Zrobienie go nie jest pracochłonne, a samo pieczenie zajmuje 15–20 minut. Spód możemy zagnieść w ostatniej chwili, przygotowania warto jednak zacząć wcześniej. Wystarczy owinąć ciasto w folię spożywczą i przechowywać w lodówce, by zachowało świeżość na długo.

Podstawę do tradycyjnego mazurka wielkanocnego z łatwością kupimy w lokalnej cukierni lub w większym sklepie, jednak ogromną satysfakcję sprawi nam samodzielne upieczenie go w domu. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne. Wystarczy:

  • mąka,  
  • masło,  
  • cukier puder,
  • żółtka.

Wszystko szybko zagniatamy lub miksujemy na gładką masę, którą rozwałkowujemy do formy. Musimy pamiętać, że ciasto nie może być za cienkie, ponieważ będzie zbyt łamliwe, natomiast zbyt gruba warstwa spowoduje, że stanie się twarde. Idealna wysokość to około 3-4 cm. Warto pamiętać też o nakłuciu naszego spodu widelcem lub dociążeniu go fasolą albo kulkami ceramicznymi, dzięki czemu nie wybrzuszy się i będzie idealnie gładki.

Mazurek wielkanocny to szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Dlatego możemy dać się ponieść wyobraźni i przygotować go na nieco innej, bardziej oryginalnej podstawie. Na spód świetnie sprawdzi się:

  • ciasto marcepanowe,
  • biszkopt,
  • pokruszone ciasteczka,
  • ciasto francuskie,
  • wafelki i andruty,
  • mielone daktyle lub orzechy.

Zastanawiacie się, w jakiej formie upiec mazurek? Tu też jest kilka opcji. Możemy wybrać zwykłą, prostokątną lub okrągłą tortownicę. Ciekawym pomysłem będzie również wykorzystanie formy do tarty z falowanym rantem. Na rynku dostępne są także bardziej fantazyjne kształty: wielkanocnego jajka, kurczaka, a nawet zająca.

Jaki krem do mazurka

Klasyką wielkanocnego stołu jest tradycyjny mazurek kajmakowy. To numer jeden wśród świątecznych ciast, o palmę pierwszeństwa konkurować może chyba tylko z wielkanocną babką. Ten "prawdziwy" kajmak łatwo przygotować w domu, gotując mleko z cukrem. Możemy jednak zaoszczędzić czas, wykorzystując gotowy kajmak z puszki.

Klasycznych mazurków jest jednak o wiele więcej. Najczęściej podawane są z dodatkiem kremów na bazie czekolady lub orzechów, przełamanych kwaskowatymi dżemami, np. z czarnej porzeczki albo wiśni. Sprawdzonym dodatkiem jest również konfitura różana. Amatorom klasyki szczególnie polecamy:

Mazurek wielkanocny to ciasto, które pokochają nie tylko tradycjonaliści, ale także entuzjaści śmiałych pomysłów kulinarnych. Możemy stworzyć przecież autorski, nowoczesny mazurek, sięgając po oryginalne połączenia smakowe. Krem z kokosem? Z ajerkoniakiem? A może fistaszkami i solonym karmelem? Warto dać się ponieść wyobraźni. Na świątecznym stole na pewno sprawdzi się:

Czym udekorować mazurek

Niezależnie od tego, która z naszych propozycji skradnie serca gości, warto pamiętać o odpowiedniej dekoracji naszych wypieków. A możliwości jest wiele. Możemy wykorzystać rozmaite posypki czy bakalie, nałożone na krem np. w formie bazi. Popularne jest również ułożenie ciasta w formie kratki i tworzenie fantazyjnych wzorków z polewy. Świetnym pomysłem będą:

  • orzechy,
  • wiórki czekoladowe,
  • kandyzowane lub liofilizowane owoce,
  • czekoladowe jajka,
  • cukrowe posypki,
  • lukier,
  • suszone płatki kwiatów.