Wszyscy kochamy tradycyjny niedzielny obiad, czyli kotlet schabowy z mizerią i ziemniakami, ale takie proste danie nie każdemu wychodzi równie pysznie. Aby więc zawsze uzyskiwać idealnie kruche i miękkie schabowe, warto wcześniej wymoczyć je w wyrazistej marynacie. Zrobicie ją tylko z kilku tanich składników, a smak i zapach będzie 100x lepszy. Zobaczcie, jakie to proste.

Dobre kotlety schabowe - o tym trzeba pamiętać

Zanim przejdziemy do marynowania kotletów, zacznijmy od złotych zasad, dzięki którym schabowe wychodzą, jak trzeba. Oczywiście pierwszą i najważniejszą kwestią zawsze jest wybór dobrej jakości mięsa. Pamiętajmy więc, aby kupując schab na kotlety zwracać uwagę na to, aby nie był on mokry i śliski. Dobry schab nie powinien też być za bardzo blady, tylko mieć różowy kolor. Warto też sprawdzić, czy mięso nie ma dużo żyłek i chrząstek. 

Drugi niezwykle ważny punkt, który wykonuje się jeszcze przed marynowaniem, to oczywiście rozbijanie schabowych. Czasem przy tej czynności w mięsie robią się dziury, dlatego przed rozbijaniem mięsa, warto wyłożyć deskę folią spożywczą. Następnie układamy na tej warstwie plastry schabu i znów przykrywamy całość kolejnym arkuszem folii. Dzięki takiemu prostemu trikowi schab pięknie się rozbije, ale jednocześnie się nie rozerwie. 

kotlety schabowe marynata

Źródło: AdobeStock

Jak marynować schab przed smażeniem?

Pewnie wielu z was robiło schab marynowany w mleku czy cebuli, ale to tylko jedna z wielu możliwości. Świetnym pomysłem jest też marynowanie kotletów schabowych w maślance, jogurcie czy kefirze, bo dzięki nabiałowi możemy sprawić, że mięso będzie nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej miękkie oraz kruche.

Istnieje jednak jeszcze jedna, dość mało znana metoda marynowania, czyli tak zwany schab na dziko. Pod tą nazwą kryje się prosta i tania, a bardzo wyrazista mieszanka ketchupu, musztardy, czosnku i oleju. Połączenie wszystkich tych smaków i aromatów pozwala uzyskać genialną marynatę, dzięki której schab na kotlety nie tylko staje się bardziej wyrazisty, ale i doskonale kruszeje. Schab na dziko smaży się jednak od razu po wyjęciu z marynaty, natomiast my proponujemy dodatkowo go zapanierować, a efekt będzie jeszcze smaczniejszy. 

Przepis na kotlety schabowe w marynacie

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 jajka,
  • sól, pieprz i suszony majeranek do smaku,
  • mąka i bułka tarta do panierowania.

Przygotowanie:

1. W misce łączymy musztardę, olej, ketchup oraz 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz tartym majerankiem, a następnie dokładnie wszystko mieszamy.

2. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy cienko rozbite plastry schabu i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. 

3. Po upływie kilku godzin wyciągamy schab na kotlety w mieszanki, zdejmujemy z niego nadmiar marynaty i panierujemy jak zwykle w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej.

4. Kotlety schabowe w marynacie smażymy na średniej mocy palnika aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.