W książkach kucharskich, w sieci i w naszych domowych zeszytach z przepisami są dziesiątki przeróżnych przepisów na mazurki. Na świątecznych stołach zdecydowanie najczęściej pojawia się ten kajmakowy, ale warto przetestować też wersję chałwową, orzechową czy z białą czekoladą. Niezależnie od tego, jakie nadzienie wybierzecie, klucz do wszystkich tych przepisów jest jeden - dobre kruche ciasto na spód. Ten idealny powinien być na tyle stabilny, aby trzymał kształt, ale jednocześnie na tyle delikatny, by przyjemnie chrupał i rozpływał się w ustach. Zobaczcie, jak przygotować taki spód do mazurka.

Jak zrobić kruchy spód do mazurka?

Aby przygotować idealne ciasto kruche, po pierwsze należy trzymać się dokładnych proporcji składników - 160 g mąki, 60 g cukru pudru i 90 g zimnego masła. Kolejną ważną sprawą jest technika pieczenia. Zapamiętajcie więc, że surowe ciasto przed upieczeniem warto przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć suchymi ziarnami fasoli, dzięki czemu kruchy spód będzie idealnie płaski. Po wyjęciu ciasta z piekarnika delikatnie zdejmujemy papier razem z jego zawartością i gotowe.

Kolejnym cennym trikiem jest dwuetapowe pieczenie. Polega ono na tym, że surowe ciasto kruche najpierw wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni, a na ostatnich 5-10 minut zmniejszamy grzanie do 160 stopni. Zobaczcie sprawdzony przepis pochodzący z Instagramowego profilu @smakowepasje. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

Kruchy spód do mazurka - przepis

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g zimnego masła
  • 60 g cukier puder
  • 1/8 łyżeczki soli drobnej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 jajko do posmarowania.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz solą, a następnie dorzucamy zimne masło pokrojone w kostkę. Wszystko zagniatamy jak kruszonkę, a następnie dodajemy żółtko oraz odrobinę bardzo zimnej wody i ponownie wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Gotową masę owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni, a blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy, wylepiamy nim dokładnie dno i brzegi foremki, a następnie przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i wysypujemy na niego suche ziarna fasoli.

Tak przygotowane kruche ciasto pieczemy przez około 25 minut, a następnie ostrożnie wyciągamy blachę i zdejmujemy papier z fasolką. Następnie smarujemy spód do mazurka rozmąconym białkiem jaja po czym dopiekamy go jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze na 5-10 minut. 

Upieczone kruche ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wypełniamy kajmakiem, czekoladą lub innym ulubionym nadzieniem. 

Źródło: Instagram.com/smakowepasje/