Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka to pyszne danie nie tylko na grilla. Oprócz mięsa przydadzą się ulubione warzywa, grzyby i zioła. To sprawi, że szaszłyki z kurczaka będą urozmaicone! Warto wiedzieć, że szaszłyki z kurczaka mogą być przygotowane na ruszcie lub w piekarniku. Podpowiadamy jak zrobić szaszłyki z kurczaka.

dania mięsneszaszłyki

Czas przygotowania:
180 min.
Kalorie:
30.00 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 172 głosów)

Kroki wykonania:

  • kurczak-przed-pieczeniem-fot.iStock (1)-min1.Szaszłyki z kurczaka – przepis:
    Na początek piersi z kurczaka należy umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Następnie paprykę trzeba pokroić w spore kwadraty, a plastry ananasa na mniejsze cząstki. Do naczynia należy odlać sok z ananasa, dodać przyprawę gyros, roztarte ząbki czosnku i wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty trzeba włożyć pokrojonego kurczaka i moczyć przez około 2 godziny (najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej i zostawić w marynacie na noc). Potem trzeba nabijać składniki na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności (ważne, aby papryka była na początku i na końcu patyczka).
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka należy układać na kratce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na około 25 minut. Gdy mięso się zrumieni, a papryka lekko przypiecze, szaszłyki z kurczaka należy wyłożyć na talerz i podawać. Piekąc szaszłyki z kurczaka na grillu, należy kontrolować czy mięso nie jest surowe, a jednocześnie nie za bardzo przypieczone. Szaszłyki z kurczaka z piekarnika można podawać z sosem jogurtowym albo domowym ketchupem.

Kalorie: 30.00

Porady

Szaszłyki z kurczaka zawierają w przepisie przyprawę gyros. Można wykonać własną przyprawę mieszając łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczkę estragonu, pół łyżeczki suszonej cebuli, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu ziołowego i łyżeczkę kurkumy

Notka redakcyjna

Jak zrobić szaszłyki drobiowe?

Przygotowując szaszłyki z drobiu, można sięgnąć nie tylko po kurczaka. Świetnie sprawdzi się mięso z indyka, gdy wcześniej je zamarynujemy dla pogłębienia smaku. Szaszłyki z kurczaka lub z indyka warto łączyć z warzywami takimi jak bakłażan, cukinia, papryka, cebula i czosnek. Przepis na szaszłyki z kurczaka również uwzględnia mieszanie mięsa z owocami. Stąd często pojawia się dodatek ananasa, winogron, brzoskwiń czy fig.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy