Szaszłyki z kurczaka

Prosta w przygotowaniu i elegancka potrawa na każdą okazję.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
30 kcal
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 6 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • papryka
  • puszka ananasa
  • przyprawa gyros
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę pokroić w spore kwadraty, plastry ananasa na mniejsze cząstki.
  2. Do naczynia odlać sok z ananasa, dodać przyprawę gyros (ok. połowy opakowania), wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i moczyć ok. 2 godziny (najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej i zostawić w marynacie na noc).
  3. Nabijać składniki na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności (ważne aby papryka była na początku i na końcu patyczka).
  4. Tak przygotowane szaszłyki układać na kratce, wstawić do piekarnika na ok.25min do temperatury 180 st. Gdy mięso się zrumieni a papryka lekko przypiecze, wyłożyć na talerz i podawać.
  5. Smacznego!
kurczak warzywa obiad kolacja ananas szaszłyk paryka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze