Szaszłyki z piekarnika

Robię szaszłyki z piekarnika, kiedy pogoda nie sprzyja na grillowanie. Szaszłyki z piekarnika mają kruche, soczyste mięso z kurczaka, kawałki kiełbasy i ulubione warzywa, pasujące na szaszłyki.

szaszłyki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.35 z 222 głosów)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 2 młode cebule
  • 1 papryka
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • przyprawa do kurczaka (najlepiej domowa, w tym: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ostra papryka, oregano, majeranek, czosnek granulowany)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pierś z kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w średnie kawałki, włożyć do salaterki, polać 4 łyżkami oleju, posypać przyprawami, dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • W tym czasie pokroić w kostkę lub na mniejsze kawałki paprykę, cebulę i kiełbasę.
  • Na długie patyczki do szaszłyków nakładać kurczaka,paprykę cebulę, kiełbasę.
  • Wsadzić blachę wsadową do pieca jak najniżej, trochę wyżej postawić siatkę z szaszłykami (szaszłyki piekłam w zwykłym piekarniku gazowym, bez termoobiegu)
  • Piec w 190-200 st C 40 min,po 20 min każdy szaszłyk przekręcić. Gotowe szaszłyki z piekarnika podać z dipem, musztardą lub ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy