Schab w sosie mojej mamy

Schabik w pysznym sosie.

Dodany przez: Anullka

Schab w sosie mojej mamy

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 60 dkg schabu wieprzowego środkowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • Sos:
  • 2 szklanki wody
  • sos z rękawa po pieczeniu schabu
  • 2 łyżki suszonych mielonych grzybów
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • Dodatkowo:
  • kawałek rękawa foliowego do pieczenia schabu

Przygotowanie

  1. Schab natrzeć przyprawami ,odstawić do lodówki na 30 min.
  2. Po tym czasie wsadzić do rękawa foliowego i upiec w piekarniku w 180-200°C około 30-35 min (w zależności od grubości schabu,sprawdzamy patyczkiem)Schab nie powinien być wysuszony tylko soczysty.
  3. Upieczony schab,wyjąć delikatnie z rękawa,chwilkę przestudzić.
  4. Sos wylać z rękawa do rondla,dolać 2 szklanki wody ,suszone zmielone grzybki,pieprz ,ewentualnie sól do smaku,gotować 7 min.
  5. Mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody,żeby nie było grudek,wlać do sosu i zagotować około 2 min.
  6. Schab pokroić w grubsze plastry,ułożyć na talerzu i polać sosem,podawać z ziemniaczkami lub dowolnymi kluskami.
  7. Smacznego.
mięso obiad schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze