Schab gotowany na obiad i do kanapek.

Mięso pokrojone w grube plastry jest doskonałe do obiadu, cienkie plastry pyszne ze świeżym chlebem.

Dodany przez: sowa

Schab gotowany na obiad i do kanapek.

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.6 z 5 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw
  • majeranek
  • mielona słodka papryka
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki soli
  • 3 litry wody
  • łyżka cukru
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy. Nacieramy przyprawą uniwersalną, majerankiem, mieloną papryką, pieprzem mielonym, solą i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Przyprawione mięso smarujemy majonezem i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  2. Po upływie jednej doby wyciągamy mięso, odwijamy z folii.
  3. Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy cukier, ziele angielskie i liść laurowy, mieszamy. Wkładamy mięso i gotujemy ok. 15 minut do zawrzenia. Przerywamy na 15 minut, potem jeszcze raz zagotowujemy. Mięso zostawiamy w wywarze na 1 godzinę. Odsączamy.
  4. Ciepłe kroimy w grubsze plastry, polewamy sosem i podajemy z ziemniaczkami i surówką. Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry doskonale zastępuje kupną wędlinę, jest soczyste i aromatyczne a na pewno zdrowsze.
  5. Smacznego.
sniadanie mięso obiad kolacja schab marynata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze