Zrazy ze schabu wieprzowego

Przepis na pyszne zraziki ze schabu wieprzowego ! :)

Dodany przez: anonymous

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 88 głosów)

Składniki

  • 10 kotletów schabowych
  • 20 plasterków ogórka kiszonego
  • 10 platerków cebuli
  • 10 kawałków boczku wędzonego
  • przyprawa do wieprzowiny
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej
  • woda
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostki mięsne (rosołowe)
  • wykałaczki

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbijamy, doprawiamy z jednej strony przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem.
  2. Układamy po kawałku boczku, cebuli i 2 plastrerkach ogórka, zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozwinęło. na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane zraziki, smażymy z każdej strony aż się dobrze zarumienią.
  3. Po usmażeniu, zrazy przekładamy do garnka, zalewamy wodą aby były całkowicie zakryte wrzucamy 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, doprowdzamy do wrzenia. Gdy się zagotują, dodajemy 2 kostki mięsne i gotujemy dalej. Po ok, godzinie wyjmujemy zraziki, i zagęszczamy sos, zaklepką z zimnej wody, mąki i szczypty soli.
  4. Po zagęszczeniu sosu, przekładamy zrazy z powrotem do garnka.
  5. Najlepiej smakują z kluskami ziemiaczanymi!
mięso cebula schab boczek wędzony ogórek kiszony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze