Pieczone ziemniaki Hasselback

Aromatyczne, z maślanym posmakiem, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz.

Dodany przez: RudaGajowa

Pieczone ziemniaki Hasselback

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.95 z 19 głosów)

Składniki

  • 16 owalnych, w miarę równych ziemniaków
  • 50 g klarowanego masła
  • ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, przyprawa do dań z ziemniaków, czosnek granulowany, zioła prowansalskie)

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Ziemniaki obrać, umyć a następnie ponacinać w jak najcieńsze plasterki. Pamiętajmy aby nie przeciąć ziemniaków do końca. Świetnie sprawdzi się w tym celu drewniana łyżka, na której kładziemy ziemniaka - łyżka zapobiegnie przecięciu ziemniaka. Masło stopić, dodać przyprawy i taką glazurą posmarować każdego ziemniaka (między nacięciami również). Piec około 50 - 60 minut. Podawać z mięsem i surówką lub jako samodzielne danie z sosem czosnkowym lub gzikiem.
  2. Smacznego!
obiad ziemniaki ziola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze