Zapiekane ziemniaki z brokułami

Przygotowanie: 15 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 330 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Zapiekane ziemniaki z brokułami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
330 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 60 dag gotowanych ziemniaków
  • 40 dag brokułów
  • 30 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 czarnych oliwek bez pestek
  • suszone oregano i tymianek
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • 5 dag startego sera (np. ementalera)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Ziemniaki pokroić na plastry. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować 6 min w osolonym wrzątku, osączyć. Pomidory sparzyć, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki i miąższ pokroić w kostkę.
  2. ■ Cebule obrać, pokroić na krążki. Czosnek obrać, posiekać. Oliwki posiekać. Pomidory, cebulę, czosnek, oliwki, tymianek i oregano wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i dodać 2 łyżeczki oliwy.
  3. ■ Płaską formę posmarować łyżeczką oliwy. Ziemniaki i brokuły ułożyć dachówkowato w formie. Jogurt wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Polać ziemniaki sosem jogurtowym i sosem warzywnym. Posypać serem i piec 30 min w temp.180°C.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
warzywa obiad kolacja zapiekanka wegetariańska pomidory ziemniaki brokuły
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze